05 Augustus 2019

Schillebeeckxlezing door Cecilia González-Andrieu

Ga naar overzicht

Deel op:

p 28 oktober geeft de Amerikaanse theologe Cecilia González-Andrieu in Nijmegen de vierde Schillebeeckxlezing, over kwetsbaarheid en macht.

Cecilia González-Andrieu

In Amerika worden in de context van nationalisme, racisme en seksisme bijbelteksten vaak verdraaid zodat ze de machthebbers goed uitkomen. Hiermee worden onrechtvaardige verhoudingen in de maatschappij schijnbaar vanuit het geloof gelegitimeerd.

Volgens de Amerikaanse theoloog Cecilia González-Andrieu is het de hoogste tijd dat de bijbel wordt gebruikt zoals hij bedoeld is: als een radicale call to action om voor jezelf en je medemens op te komen. Kom luisteren hoe zij haar ervaringen met studenten zonder verblijfsvergunning gebruikt om haar stelling toe te lichten.

Na de lezing gaat Cecilia González-Andrieu in gesprek met theoloog Stephan van Erp. De voertaal is Engels.

De tweejaarlijkse Schillebeeckxlezing wordt georganiseerd door Radboud Reflects, de Edward Schillebeeckx Stichting, het Tijdschrift voor Theologie en de Nederlandse dominicanen. Eerdere edities werden verzorgd door Timothy Radcliffe o.p. (2011), Rowan Williams (2013) en Terry Eagleton (2016).

Inschrijven vanaf 23 september

Cecilia González-Andrieu is docent Theological Studies aan Loyola Marymount University in Los Angeles. Ze schrijft over theologie en esthetiek, Latijnse theologie, immigratie, vrouwenstemmen en politiek. Bovendien was ze lang betrokken bij het werk van haar universiteit voor studenten zonder verblijfsvergunning.

Stephan van Erp is systematisch theoloog aan de KU Leuven. Daarnaast is hij bijzonder hoogleraar Edward Schillebeeckx aan de Faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit.

Klik hier voor het volledige bericht

banner_vulnerability