06 Augustus 2019

Preek op Dominicusfeest

Ga naar overzicht

Deel op:

r is een macht van een heel eigen soort: een invloed die ontwapent, uit het veld slaat, en tegelijk mij optilt.

8 augustus is het feest van Dominicus. Jozef Essing preekte erover op 4 augustus in de Dominicus Utrecht.

Jozef Essing o.p.

Een moment op de middelbare school is me altijd bijgebleven.

Het was pauze. Ik zag de oude pater Titus, leraar Frans, wat scheef in zijn pij lopen. Kwajongensachtig deed ik zijn bewegingen na op de gang. Tot de leraar wiskunde me vastgreep. Ik verwachtte een uitbrander. Maar hij zei: ‘Als ik jou nog zo zie lopen als je zo oud bent, zal ik groot respect voor je hebben’.

Het effect op mij voel ik nog. Mijn vertoning stortte in als iets belachelijks. Tegelijk voelde ik mij voor vol aangesproken, ja vereerd.

Het is me altijd bijgebleven als een kostbare ervaring, als een blik-opener: er is een macht van een heel eigen soort: een invloed die ontwapent, uit het veld slaat, en tegelijk mij optilt.

(…)

Vast in de traditie van de orde is verankerd het verhaal van het nachtgesprek tussen Dominicus en een kathaarse, een ketterse herbergier.

Niemand weet wat er precies gezegd is. Alleen dat tegen de ochtend beiden wijzer zijn geworden. De herbergier werd geraakt door de manier waarop Dominicus sprak over een God die mens werd, dichtbij is gekomen, zichtbaar, hoorbaar, tastbaar.

En Dominicus leerde dat de prediker zelf een ‘bonhomme’ moet worden, een goed mens (zo keek het volk tegen een kathaar aan); niet een bezitter, ook niet van de waarheid, maar iemand die de hand ophoudt en zelf kan ontvangen wat hij anderen aanbiedt, gedragen door wat hij uitdraagt.

Er zijn twee soorten macht, twee soorten invloed. De ene is de brute niets ontziende kracht van die wij ‘de godheden’ noemen. De andere is die van het zien, weet hebben van en nabij komen.

*

Uit de preek van Jozef Essing o.p. op Dominicusfeest, 4 augustus 2019 in de Dominicuskerk Utrecht. Lees hier de hele tekst.

Meer weten over Dominicus