29 Augustus 2019

‘Opgenomen in het overal en altijd’

Ga naar overzicht

Deel op:

art Geervliet (60) is casemanager in een gevangenis. Na een protestantse jeugd en daarna een lange niet-religieuze periode is hij lekendominicaan geworden.

Dit is de ingekorte versie van een artikel van Jurgen Tiekstra in tijdschrift Volzin, augustus 2019, in een special over de hemel.

Aart Geervliet o.p.

‘Ik ben een zoekende en zwervende binnen geloofsland. Heel lang heb ik me verzet tegen het geloof van mijn jongere jaren. Maar ik ben altijd met de waarom-vraag bezig gebleven, ik was nooit tevreden met wat ik zag, ik wilde daaraan voorbij.’

‘In 2004 ben ik voor het eerst een dominicaans klooster binnen gegaan, in Huissen, en al op de eerste dag voelde ik me opgenomen in een atmosfeer waarin ik mocht zijn wie ik ten diepste ben. Ik was tot dan toe politiek sterk actief aan de ultralinkse kant en had altijd gedacht: geloof verdraagt zich daar niet mee. Maar dat was niet zo. Het gaat steeds om de mens, en zijn “verheffing”.’

‘Ik werd in Huissen uitgenodigd tot: word eerst maar eens stil, laat je eens aanraken door wat je ervaart, hoort en leest in plaats van direct in discussie te gaan. Na tien jaar daar inspiratie te hebben opgedaan, heb ik me katholiek laten dopen.’

Ik hoorde hem mijn hele bestaan terugbrengen tot twee woorden: “Ik ben...”

‘Vervolgens ontmoette ik in Rotterdam dominicaan Leo de Jong. Hij was actief als mystagoog en spiritueel leidsman van het Leerhuis. Tijdens een bijeenkomst, enkele jaren geleden, hoorde ik hem mijn hele bestaan terugbrengen tot twee woorden: “Ik ben…” Dat was voor mij de bevestiging van wat al diep in mij sluimerde: het is wat het is.’

‘Misschien is dat wat ik zoek: voorbij raken aan wat wij zien, reiken naar de lege ruimte die schuilt achter de wereld die wij hebben gebouwd om vat te krijgen op ons bestaan.’

‘Wat hierna komt, onttrekt zich aan de wereld waarin ik leef. Ik zou graag voorbij de dingen willen kijken, voorbij alle constructen en woorden en geschriften, en dan God willen zien; het mysterie dat wordt aangeduid met het woord “God”.’

‘Leo de Jong zei dan altijd: maar dat kan niet. Want als je God ziet, ben je dood. Ik begreep later pas: dan ben je opgenomen in die lege ruimte, en wij kunnen die werkelijkheid niet zien, niet kennen. Daarom hebben wij de wereld gebouwd waarin we dagelijks verkeren. Wij zijn deel van die lege ruimte, die ‘hemel’, maar we kunnen dat niet begrijpen.’

*

Zie ook:
Leo de Jong (1932-2019)
Leerhuis Spiritualiteit
Dominicanen in Huissen
Over verdriet en verbondenheid