27 Augustus 2019

Kerk willen zijn

Ga naar overzicht

Deel op:

Ik zie en ervaar de wereld, lees de Schriften, bid de Psalmen, bestudeer de traditie – en het lukt mij niet om het niet te geloven.’

Erik Borgman o.p.

Aan het slot van mijn artikel over Schillebeeckx’ werk in de jaren 80, maakte ik de sprong naar het heden. Ik gaf een diagnose van de actualiteit waar ik zelf een beetje van schrok. Maar toen ik hem eenmaal had opgeschreven, kon ik haar niet tegenspreken. We staan nog altijd met de rug tegen de muur, vond ik klaarblijkelijk, maar anders. Dit is wat ik schreef:

“De katholieke kerk verkeert in Nederland in een desastreuze staat en zal alleen toekomst krijgen als we zien waar en hoe God haar nieuw leven geeft. (…)

(…) Ik zie en ervaar de wereld. Wat er met mensen gebeurt, wat de wereld met mij doet. Ik lees de Schriften, bid de Psalmen, bestudeer de traditie. En het lukt mij niet om het niet te geloven. Misschien wordt het tijd voor een lotgenotengroep voor ongeneeslijken.

*

Lees hier het hele artikel van Erik Borgman op debezieling.nl 

Onlangs verscheen: Dit is het hart – over het proeven van de kerk