24 Augustus 2019

Dominicaan Jan Nieuwenhuis overleden

Ga naar overzicht

Deel op:

n zijn woonplaats Nijmegen is op de vroege ochtend van 24 augustus dominicaan Jan Nieuwenhuis (95) overleden. De uitvaart is op zaterdag 31 augustus om 11.00u in de Dominicus Amsterdam.

Jan Nieuwenhuis o.p., 1924-2019. Foto Arjan Broers

Jan Nieuwenhuis werd geboren op 31 januari 1924 in Amsterdam. Hij deed professie op 18 september 1942 en werd op 1 augustus 1948 priester gewijd. Hij was journalist en auteur en was bovenal zo’n 52 jaar betrokken bij de Dominicus in Amsterdam, een voormalige dominicaanse parochie in het centrum van de stad, die een zelfstandige gemeenschap werd.

De laatste jaren van zijn leven bracht Jan Nieuwenhuis noodgedwongen door in Nijmegen. Hij was dankbaar voor wat zijn leven hem gebracht had, maar hij verlangde zeer naar het einde. Wij bidden dat hij nu thuisgekomen is.

Er is een avondwake op donderdagavond om 17.30 uur in de kapel van Aqua Viva, Kanunnik Faberstraat 7, 6525 TP Nijmegen.

De afscheidsviering is op zaterdag 31 augustus om 11.00u in de Dominicus in de Spuistraat in Amsterdam. Daarna is er gelegenheid elkaar te ontmoeten. De begrafenis in het familiegraf op Buitenveldert is daarna in besloten kring.

Begin dit jaar verscheen het laatste boek van Jan Nieuwenhuis, een bundeling preken, onder de titel ‘Bij tij en ontij. Preken op hoop van zegen’. Bij die gelegenheid voerde Jan Nieuwenhuis nog het woord over zijn werk, zijn roeping en zijn geloof (‘Ik wéét’). Klik op het oranje tekentje om het te beluisteren.

Eind december 2018 verscheen dit interview in Volzin: ‘Weet je wat je doet? Je doet wat je kunt’

Lees ook: Laatste boek van prediker Jan Nieuwenhuis

En dit interview uit 2015: ‘Mij is veel in de schoot geworpen’

Bij zijn 90e verjaardag preekte hij voor het laatst: ‘Ik houd niet op. Ik duur, want ik ben’.

In 2013 maakte Karin Kasdorp een interview met hem: ‘De dood bestaat niet‘.

In 2012 maakte Jan Nieuwenhuis een dagelijkse meditatie in de vastenserie onder de naam ‘Het testament van Jezus‘.