01 Juli 2019

Zo hervormt de Geest onze hardheid

Ga naar overzicht

Deel op:

e zorgzame Geest van de Liefde kneedt ons als een bolletje deeg en maakt ons keer op keer weer soepel. Zo hervormt de Geest onze hardheid.

Corinne van Nistelrooij

Mijn moeder dacht op verjaardagen en familiefeesten vroeger altijd dat ze te weinig in huis had. Boodschappen werden royaal in geslagen want ja, je wilt niet te weinig in huis hebben voor je gasten. Maar ze vergat dat de gasten daar helemaal niet voor kwamen.

Net als de mensen, die vijfduizend mensen, die naar Jezus kwamen, Ook zij kwamen niet voor brood of vis. Zij kwamen om iets van Gods liefde te zien in een man die zichzelf de Mensenzoon noemde. Zij kwamen om vriendschap, om contact, om inspiratie.

Jezus wist zich diep verbonden met de bron van Liefde en zorgzaamheid. Die bron noemde hij God, Vader. Dat mensen Hem volgden en in grote getalen naar Hem toe stroomden begrijp ik heel goed. Wie zou niet zo’n man willen zien en in levende lijve willen ontmoeten? Zo’n man die je uitnodigt aan Zijn tafel? Want ook wij zoeken naar contact met Gods liefde.

En zou God ook contact met ons zoeken? Hoe dan?

Door allerlei ervaringen wordt ons leven soms gebroken, ligt op momenten aan stukken. Kan er afstand zijn, scheiding, pijn, teleurstelling. Niet alleen tussen ons en God, maar ook tussen mensen onderling kan er verdeeldheid zijn, kan er sprake zijn van een gapend gat tussen ons en onze dromen. En soms ervaren we onmacht om elkaar te bereiken. In al die situaties verharden we.

Toch merken we ook, als we er ons voor openstellen, iets anders, een andere kant die ons aangeboden wordt, iets dat ons verzacht. We zouden kunnen zeggen dat de zorgzame Geest van de Liefde ons kneedt. Kneedt als een bolletje deeg en ons keer op keer weer soepel maakt, ruimte geeft, adem, veerkracht. En zo hervormt de Geest onze hardheid. Zo worden we als het ware een samenhangend deeg om te kunnen rijzen, om tenslotte levend brood te kunnen worden en elkaar lief te kunnen hebben.

*

Uit de preek van pastor Corinne van Nistelrooij van de Dominicanenkerk Zwolle. Lees hier de hele tekst.

De preek is onderdeel van een serie vieringen over Pinksteren en de Geest. Klik hier voor de overwegingen van Corinne van Nistelrooij, Jan Groot en Erik Borgman.