30 Juli 2019

Leesgroep in Rotterdam

Ga naar overzicht

Deel op:

ind september begint Anton Hendriks van Het Steiger in Rotterdam een nieuwe leesgroep op dinsdagmiddag, dit keer over dominicaanse én franciscaanse spiritualiteit. Belangstelling? Meld je aan!

Het thema van deze cyclus is: dominicaanse spiritualiteit. Aanleiding is de publicatie van de Ierse dominicaan en hoogleraar Paul Murray o.p.: De nieuwe wijn van dominicaanse spiritualiteit.

Murray wil daarin aangeven wat dominicaanse mensen beweegt, aan de hand van uitlatingen van de eerste generaties broeders en zusters. En daar zit precies een moeilijkheid, omdat een eensluidende en uitgewerkte beschrijving van de dominicaanse spiritualiteit niet bestaat. Velen zijn het met hem eens, zoals lekendominicaan en hoogleraar Erik Borgman en de onlangs overleden historicus en Rotterdammer Kees Brakkee.

Het boek(je) van Paul Murray o.p. bevat slechts vier hoofdstukken, maar wel een uitgebreid notenapparaat. We lezen dit werk en nemen ook kennis van de lezing van Kees Brakkee o.p. en teksten van Erik Borgman o.p.

De leesgroep wil daarmee duiken in de geschiedenis van de dominicanen, die eeuwenlang Het Steiger in allerlei toonaarden bediend hebben. Ook willen we ons vuur ontsteken aan hun vurigheid (ab igne ignem capere: vuur aan vuur aansteken).

In de 13e eeuw ontstonden zowel dominicanen als franciscanen, bijna gelijktijdig. Anders dan Dominicus, die nauwelijks iets van een levensinstelling op papier heeft gezet, heeft Franciscus dat wel gedaan. Zij levensmotto was leven zonder eigendom (vivere sine proprio).

Daarom wordt het boek van Paul Murray o.p. gelegd naast het boek van Willem Marie Speelman, Rijk leven zonder bezit, uit 2014. Franciscanen en dominicanen waren in het verleden niet altijd broeders in de Heer. Maar dat lijkt nu anders: zij zoeken elkaar op en doen inspiratie op aan elkaar.

De leesgroep zal starten eind september. We mikken op dinsdagmiddagen, om de twee weken. Inbreng van de lezers zelf vormt de leidraad van de besprekingen. Kosten zijn er niet aan verbonden, alleen een vergoeding voor koffie en thee. De leesgroepen vinden plaats in Het Steiger, 1e Nieuwstraathof 2, Rotterdam.

Interesse? Neem contact op met Anton Hendriks via de mail: a.hendriks.1@hetnet.nl of per telefoon: 06-39 442 448

*

Zie ook: Nieuwe wijn: proeven van dominicaanse spiritualiteit
Meer over het boek Rijk leven zonder bezit