09 Juli 2019

Kapittel: welkom in Vietnam

Ga naar overzicht

Deel op:

oen de magister van de Orde begin deze eeuw Vietnam bezocht, werd hem het spreken verboden. In 2019 is het kapittel van de Orde er hartelijk welkom. Een verslag van provinciaal René Dinklo.

door René Dinklo o.p., provinciaal van de Nederlandse dominicanen

Op maandagmiddag 8 juli was de eerste plenaire zitting van het kapittel. Een eerste zitting waarbij vooral procedures aan de orde kwamen en andere zaken die formeel geregeld moeten zijn, wil het kapittel goed aan het werk kunnen.

Het blijkt dat er 104 stemgerechtigde kapittelvaders zijn. Op de deelnemerslijst staan in totaal 160 namen. Denk hierbij naast de kapittelvaders aan waarnemers vanuit de Curia en diverse takken van de dominicaanse familie, tolken en vertalers, moderatoren de secretaris van het kapittel met zijn assistenten etc.

Het kapittel wordt gehouden op 1,5 uur rijden van Ho Chi Min City, van oudsher beter bekend als Saigon. We zitten op een enorm complex van het bisdom Xuan Loc in Bien Hoa bestaande uit een aantal blokken. Er zijn tenminste 400 kamers en vele zalen, kapellen en een grote kerk. De individuele kamers zijn sober, maar van alle gemakken voorzien zoals natte cel en airco. Het klimaat is tropisch: zeer warm en vochtig.

kapittel vietnam werkplek

Het complex van het bisdom waar het kapittel wordt gehouden.

De eerste plenaire zitting begon met een toespraak van de provinciaal van Vietnam. Hij memoreerde dat toen Timothy Radcliffe magister van de Orde was en op visitatie kwam naar Vietnam, hij van de regering niet in het openbaar mocht preken en dat hij moest overnachten in hotels en niet in de dominicaanse conventen.

Twee jaar geleden verzocht de provinciaal aan het ministerie dat gaat over religieuze zaken om toestemming het generaal kapittel in Vietnam te mogen houden. Deze toestemming is verleend en een ieder kreeg een visum. Tijden zijn veranderd! Bovendien wordt voor het eerst een generaal keuzekapittel gehouden in een niet-christelijk land.

De dominicanen zijn sinds 1550 in Vietnam actief. Ze werden vooral uitgezonden vanuit de door de Spanjaarden gestichte Holy Rosary Province op de Filipijnen. De Province of Our Lady Queen of Martyrs te Vietnam werd in 1967 opgericht. Ze bestaat nu uit 425 medebroeders waarvan er 340 leven in Vietnam in 5 conventen, 4 huizen en 2 filiaalhuizen. En 85 Vietnamese dominicanen wonen elders.

Er zijn meer dan 3000 dominicanessen verdeeld onder monialen en vijftien verschillende apostolische congregaties. Het aantal dominicaanse leken beslaat ongeveer 120.000 verdeeld over 1326 fraterniteiten. Veel broeders zitten in een vormingstraject. Er zijn 14 novicen en 61 broeders onder tijdelijke geloften. Een studentbroeder vertelde mij dat de dag vroeg begint. Hij staat om 4.00 uur op. Veel tijd wordt besteed aan gebed en aan studie, maar er wordt dagelijks ook één uur gesport in teamverband.

Vietnam telt 425 broeders, 3000 zusters en 120.000 lekendominicanen.

We zijn zeer verwelkomd. Aan veel zaken wordt aandacht geschonken. Er hangen bij de ingang vaandels van iedere dominicaanse provincie, je kamer is voorzien van handdoeken met het logo van het Generaal Kapittel en dito paraplu’s.

De refter is voorzien van feestelijk aangeklede stoelen met rode linten en bloemstukken. Student-broeders doen hun uiterste best om het ons naar de zin te maken. Ze zijn herkenbaar aan de speciale hesjes die ze dragen met logo. De maaltijden zijn echt anders dan wij in Europa gewend zijn, maar het eten is lekker en kleurrijk.

We vieren gezamenlijk in de drie talen van de orde in een kapel op de bovenste verdieping van een blok. Het ziet er allemaal ruimtelijk uit. Het benodigde liturgisch materiaal is uitgegeven in enkele zeer goed verzorgde boekwerken speciaal voor deze gelegenheid gemaakt.

openingsmis kapittel vietnam

Eucharistieviering bij de opening van het kapittel, dat tot 4 augustus duurt.

In de eerste week wordt de relatio (het verslag) van magister Bruno Cadoré besproken en de syndicus presenteert het financiële verslag. De commissies gaan ook aan het werk. Ik zit in de commissie voor roepingen, vorming en de coöperator-broeders. Het lijkt me een fijne inhoudelijke commissie.

Natuurlijk is er ook ruimschoots tijd ingeruimd voor het op zoek gaan naar een nieuwe magister en het stemmen voor een nieuwe magister. Dit allemaal volgens een nauwkeurig opgezette procedure die door het Generaal Kapittel inmiddels is vastgesteld.

Het begint ermee dat iedere broeder een lijstje moet maken van minimaal 1 en maximaal 5 personen. Inmiddels heb ik drie medebroeders op mijn denkbeeldige lijstje staan. Uiteraard is alles wat in de procedure voor de verkiezing van de nieuwe magister wordt gezegd en besproken vertrouwelijk. Dit betekent dat ik verder over de eerste week weinig kan vertellen.

Voor wie van cijfers houdt, geef ik er nog een paar. Eind 2018 waren er wereldwijd 5.578 medebroeders. Toen Bruno Cadoré begon als magister waren er dat 5.889. Ter vergelijking: in 1983 waren er dat 7.189. Wereldwijd kent de orde 36 provincies, 7 vice-provincies en 19 vicariaten die behoren aan 12 provincies. Er zijn 256 conventen en 283 huizen. Het getal van 5.578 medebroeders bestaat uit 196 novicen, 138 diakenen, 266 coöperator-broeders, 800 student-broeders en 4.178 priesters.

We zijn dus niet voor onszelf bij elkaar gekomen in het verre Vietnam.

Hartelijke groeten,
René Dinklo o.p.

*

Zie ook: capitulumgeneraleop2019.net
Eerder verscheen: Kapittel dominicanen in Vietnam

kapittel Vietnam