28 Juli 2019

Kapittel in bloeiende kerk van Vietnam

Ga naar overzicht

Deel op:

ehalve onderwerpen als het verzuimde groot onderhoud van Santa Sabina zorgt het generaal kapittel in Vietnam ook voor doorkijkjes in een heel andere cultuur en deel van de rk-kerk. Verslag van provinciaal René Dinklo o.p.

door René Dinklo o.p.

Op het eind van de middag is er dagelijks een plenaire zitting, nadat de commissies de hele dag bijeen zijn geweest. Soms worden die zittingen gebruikt om informatie te delen. Zo was daar een keer de bisschop van het diocees Xuan Loc te gast, Joseph geheten, samen met zijn hulpbisschop Jan.

Joseph vertelde in uitstekend Engels en met een vrolijk enthousiasme iets over zijn bisdom. Het werd in 1965 opgericht en had toen 100.000 katholieken. Nu heeft het bisdom 1.1 miljoen katholieken op 3.5 miljoen inwoners. Dit Vietnamese bisdom heeft het hoogste aandeel katholieken. Er zijn 400 priesters actief en 66 priesters gepensioneerd.

De accommodatie waarin we verblijven is van het bisdom en is ongeveer tien jaar oud. Het kapittel is wel genoemd naar de stad Bien Hoa, maar de stad waar we verblijven heet eigenlijk Long Khanh.

kapittel viering bisdom vietnam 2019

Still uit een video van de viering met gelovigen, priesters en bisschop van het bisdom Xuan Loc. Rechts vooraan René Dinklo, op het altaar de nieuwe magister Gerard Timoner. Video staat onderaan dit artikel.

Dwars over het terrein loopt een weg. We verblijven en komen bij elkaar aan de ene kant van de weg. Dit complex van gebouwen is neergezet t.b.v. de samenkomsten van de Aziatische bisschoppenconferentie.

De Vietnamezen zijn gevoelig voor hiërarchie. Dit betekent bijvoorbeeld dat alle provinciaals zijn ondergebracht in het gebouw met de meeste allure, het zgn. bisschopshuis. De diffinitoren en socii zitten in een ander complex. De magister en de twee oud-magisters hebben allen een VIP-kamer.

Aan de andere kant van de weg ligt het seminariegedeelte. Het biedt plaats aan 450 seminaristen waarvan de helft afkomstig is uit dit bisdom.

De hulpbisschop wenste ons in gebrekkig Engels nog vele martelaren toe. Het was echter goed bedoeld.

Vervolgens had bisschop Joseph nog vele vriendelijke woorden over voor de dominicanen. De hulpbisschop deed in wat gebrekkig Engels en met een uitgestreken gezicht ook een duit in het zakje door ons nog vele martelaren toe te wensen. Het was echter goed bedoeld.

Op een middag hield de syndicus van de Orde, Juan Luis Garcia, een uitgebreid verhaal over de restauratie en verbouwplannen van Santa Sabina, het ‘hoofdkwartier’ van de Orde in Rome. Het gaat dan met name over het nieuwste gedeelte, de zogenaamde ‘passarelli’.

Dit leidt tot allerlei problemen omdat Santa Sabina ligt in een gebied met de hoogste kwalificatie van archeologische waarde. Zo is zeer recent in de kelder een mozaïekvloer ontdekt uit de eerste eeuw. Ook moeten allerlei technische installaties, waterleidingen en rioleringen vervangen worden.

lekendominicanen in vietnam

Franse broeders (op het achterhoofd gezien voormalig magister Bruno Cadoré) krijgen uitleg bij een informatiepanel over de grote aantallen lekendominicanen in Vietnam. Foto van Facebook.

De kamers die gebruikt worden voor gasten van de curie krijgen een eigen natte cel en de vergaderaccommodatie wordt gebracht naar de maatstaven van deze tijd. De geraamde kosten bedragen 7 miljoen euro. Volledige dekking is nog niet binnen, maar al eerder heeft Nederland een leningfaciliteit van 2 miljoen euro toegezegd.

Basiliek van Santa Sabina (foto van Wikipedia)

De grote uitgaven van nu zijn deels te wijten aan het niet uitvoeren van planmatig onderhoud over een periode van tachtig jaar.

De Vietnamese provinciaal Joseph (bijna iedere geestelijke in Vietnam heet Joseph), had in Bologna bij het generaal kapittel van 2016 al beloofd dat het eten in Vietnam veel beter zou zijn dan in Bologna. Hij heeft woord gehouden. Drie keer per dag staat een uitstekende maaltijd voor ons klaar met keuzemogelijkheid, uitgestald op vier tafels met gelijksoortige buffetten. Altijd zijn er verse sappen beschikbaar van vaak tropische vruchten in mooi rode, diep gele of in fel groene kleur. Mijn voorkeur heeft het sap van de papaya.

Een Vietnamees hondenrestaurant heeft niets van doen met bijvoorbeeld een Nederlands kattencafé.

Toch heeft een klein gezelschap van kapittelvaders samen met enkele Vietnamese medebroeders een keer buiten de deur gegeten in een hondenrestaurant.

Een Vietnamees hondenrestaurant heeft niets van doen met bijvoorbeeld een Nederlands kattencafé. In een Vietnamees hondenrestaurant wordt niet geaaid, maar wordt de hond in de pot gevonden.

Zij bestelden in dat restaurant vijf gerechten waarbij hondenvlees op verschillende manieren was bereid. Eén kapittelvader zei tegen mij dat hond smaakt naar droog vlees van een ree. Hij zelf was niet zo gecharmeerd van de hondensoep omdat daar lichaamsdelen van een hond duidelijk herkenbaar in ronddreven zoals een niet meer kwispelende staart of hondenvoetjes met zachte kussentjes. Na afloop van de maaltijd hebben ze niet gevraagd om een doggy bag!

culturele avond kapittel vietnam

Magister Gerard Timoner (de langste) na afloop van de voorstelling tussen de spelers.

Woensdagavond was de culturele avond. Van deze avond heb ik bijzonder genoten. Een gezelschap van 68 meest jonge mensen van een dominicaanse parochie uit het midden van Vietnam had de moeite genomen om twaalf uur te rijden om ons op een fantastische voorstelling te trakteren met muziek, dans en zang.

Het werd uitgevoerd door Vietnamezen behorend tot een inheems volk, dat woont in de bossen aan de grens van Laos en zichzelf in leven houdt door jacht, visvangst en landbouw. Alles wat ze uitvoerden deden ze met groot enthousiasme en blijheid. Ik vond het mooi dat zij iets van hun cultuur met ons deelden. Het gaat ten slotte om een minderheid in Vietnam die moeite heeft om het hoofd boven water te houden.

Vanaf vrijdag 26 juli komen we alleen nog plenair bijeen om te stemmen over concept-teksten voor de Akten.

René Dinklo o.p.

*

Zie ook de website van het kapittel en de Facebookpagina, met veel foto’s en filmpjes.

Eerder verscheen:
Gerard Timoner gekozen tot magister
Kapittel: welkom in Vietnam
Kapittel dominicanen in Vietnam
Kapittel in Vietnam: democratie in bedrijf

Hieronder staat de video van de Eucharistieviering met het bisdom Xuan Loc, de preek van de magister is in het Engels en begint op minuut 52, en is hier ook te lezen.