08 Juli 2019

Kapittel dominicanen in Vietnam

Ga naar overzicht

Deel op:

p 8 juli begint in het Vietnamese Bien Hoa het kapittel van de Orde der Predikers. De internationale vergadering loopt tot 4 augustus en kiest onder meer een nieuwe magister.

Bruno Cadoré OP

Elke drie jaar is er een kapittel op internationaal niveau. Dit keer is het een kapittel voor provinciaal oversten van alle provincies en wordt een nieuwe magister-generaal gekozen, voor een periode van negen jaar.

De Fransman Bruno Cadoré neemt afscheid. Komend weekend is zijn opvolger bekend. Namens Nederland is provinciaal René Dinklo aanwezig.

Op een kapittel wordt gesproken over de belangrijkste onderwerpen in de internationale organisatie in een veranderende wereld. Komende weken zal ook op deze website geschreven worden over de ontwikkelingen.

Op de website capitulumgeneraleop2019.net is informatie te vinden over het kapittel in Vietnam. Dat land heeft zo’n 96 miljoen inwoners, waarvan zes miljoen katholieken. De dominicanen groeien er snel.

Het kapittel is de hoogste wetgevende instelling van de Orde, en tegelijk is het ook een familiefeest, zo ervaren veel deelnemers, van een wereldwijde gemeenschap.

Het logo van het kapittel in Bien Hoa is een witte lotusbloem met de zwarte mantel van het habijt, als een symbool van het samengaan van de Vietnamese cultuur en de dominicaanse geest.

De lotusbloem is een van de meest geliefde Vietnamese symbolen. De schitterende bloemen wortelen in modderige vijvers en staan voor het inzicht dat mensen moeilijkheden kunnen doorstaan en tegelijk in waardigheid kunnen bloeien. ‘Het staat voor onze dominicaanse missie om mensen in hun lijden nabij te zijn en te troosten met het evangelie van vrede’, schrijven de makers.

Hieronder een indruk van de eerste dag van het kapittel.

0102

kapittel vietnam banner