27 Juli 2019

God laten gebeuren

Ga naar overzicht

Deel op:

e Vlaamse theologe Ellen Van Stichel ging werken voor het Dominicaans Studiecentrum DSTS en verdiepte zich opnieuw in Schillebeeckx. 'Hij versterkt mijn geloof en hoop dat we ons gedragen en geborgen mogen weten door Gods aanwezigheid.’

Ellen van Stichel, onderzoeker DSTS

(…) Tijdens het lezen merk ik hoe Schillebeeckx’ woorden me inspireren, me raken als mens en als theoloog. Zijn visie en argumentatie waarom geloof handen en voeten moet krijgen in de praktijk, sluit ten diepste aan bij mijn eigen theologische motivatie en inspiratie.

Op een moment dat ik twijfel aan mijn studiekeuze voor theologie, heb ik het aan mijn Leuvense promotor te danken dat hij me laat zien hoe reflectie op maatschappelijke thema’s zoals armoede en ongelijkheid ook theologie is. Mee geïnspireerd door het voorbeeld van mijn vader die nooit de band tussen concrete kleine goedheid en geloof uit het oog verloor, ontdek ik hoe het veranderen van de werkelijkheid onderdeel is van de evangelische boodschap. Concrete inzet voor medemensen is wezenlijk onderdeel van een gelovig leven.

Schillebeeckx gaat, in lijn met bevrijdingstheologen als de dominicaan Gustavo Gutierrez zelfs nog een stap verder: deze inzet is een voorwaarde om God te leren kennen en te ontmoeten. In zijn woorden: de ‘ethische, en politieke praxis, is een wezenlijke component van de ware kennis van God… God is niet toegankelijk buiten een praxis van gerechtigheid en liefde.’

Lees hier het hele portret op blog.kloosterhuissen.nl