13 Juli 2019

Gerard Timoner gekozen tot magister

Ga naar overzicht

Deel op:

p het generaal kapittel van de dominicanen in Bien Hoa, Vietnam, is op 13 juli de Filippijn Gerard Francisco Timoner (51) gekozen tot nieuwe magister van de Orde der Predikers.

Gerard Timoner o.p.

Gerard Timoner is de opvolger van de Fransman Bruno Cadoré en de 88e magister sinds Dominicus. Het is voor het eerst dat er een Aziatische magister-generaal is gekozen en voor de derde keer dat een niet-Europeaan de functie vervult. De eerste was de Mexicaan Antonio de Monroy (1677-1686), de tweede de Argentijn Carlos Aspiroz Costa (2001-2010).

De verkiezing vond plaats tijdens het eerste generaal kapittel dat niet in een overwegend christelijk land wordt gehouden.

Gerard Francisco Timoner is geboren op 26 januari 1968 in Daet, Camarines Norte, Filipijnen. Hij werd in 1995 priester gewijd. Hij studeerde filosofie aan het Dominicaanse Centrum voor Internationale Studies in de Filippijnen, theologie aan de Sint Thomas University in Manilla en aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

René Dinklo: 'Gerard wilde eerst de keuze niet accepteren'.

Broeder Gerard was van 2007 tot 2012 vicerector voor religieuze zaken en rector van het Centraal Seminarie van de Thomas-universiteit. In 2014 benoemde Paus Franciscus hem tot lid van de Internationale Theologische Commissie van het Vaticaan, die in 1969 door Paus Paulus VI werd opgericht om leerstellige kwesties te onderzoeken. In februari 2017 werd hij benoemd tot socius (medebestuurder) van de magister voor Azië.

Provinciaal René Dinklo vanuit Vietnam:

door René Dinklo o.p.

We hebben een nieuwe magister: Gerard Timoner. Gerard is onder meer provinciaal van de provincie van de Filipijnen geweest, vice-rector van de universiteit in Manilla en tot voor zijn verkiezing tot magister socius van Azië en de Pacific.

Ik heb hem voor het eerst ontmoet bij de cursus voor nieuwe provinciaals in 2014. En wat voor ons van belang is: hij heeft in 2004 zijn licentiaat theologie behaald aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Het zou dus een mooie krantenkop zijn: ‘Voormalig student theologische faculteit Nijmegen wordt magister van de dominicanen.’

De verkiezingsprocedure is zeer zorgvuldig geweest. Er was altijd een mogelijkheid om nieuwe kandidaten naar voren te brengen en deze te interviewen. De dag van de verkiezing begon als volgt: 7.00 uur lauden, daarna ontbijt, 9.00 uur eucharistieviering van de Geest en daarna trokken de stemgerechtigde kapittelvaders zich terug in de centrale vergaderruimte. Er begon weer een klein liturgietje, de stemgerechtigden werden voorgelezen, de stemopnemers gekozen en we konden aan de slag gaan met stemmen.

Het zou een mooie krantenkop zijn: ‘Voormalig student theologische faculteit Nijmegen wordt magister van de dominicanen’.

Toen een meerderheid was bereikt voor een kandidaat, Gerard Timoner, werd hij door de secretaris van het kapittel opgehaald. Gerard was immers als waarnemer bij het kapittel aanwezig en had geen stemrecht.

Het duurde nogal voordat hij de hal binnenkwam. Gerard wilde eigenlijk de keuze niet accepteren, maar hij sprak erover met de socius voor het broeder leven, de socius voor het apostolisch leven, de socius voor het intellectuele leven en de socius voor Noordwest-Europa en Canada.

Met z’n vijven gingen ze samen een kapel in om te bidden en kwam Gerard tot de conclusie dat hij het moest accepteren. Samen met deze vier socii kwam Gerard de hal binnen om even later het magisterschap ten overstaan van de kapittelvaders te aanvaarden. Het is tekenend voor hem dat hij niet alleen binnenkwam.

In zijn toespraak memoreerde hij dat hij zich eigenlijk een Johannes voelt: ‘Jullie moeten mij niet verwachten, maar iemand anders.’ Hij hecht aan dienend leiderschap, maar vindt dat je niet meer van een magister mag vragen dan wat je zelf vindt dat er aan een magister gevraagd kan worden als jezelf magister zou zijn. Verder is het voor hem belangrijk dat we als dominicanen onze missie en onze prediking zijn.

timoner-maestro-de-la-orden-ancho_completo

Kort na de keuze, de nieuwe magister is nog wat beduusd. Still uit een video.

Nadat de Heilige Stoel geïnformeerd was over de keuze, mochten we de hal verlaten en liepen we in processie naar de grote kerk. Daarmee begon een ander gedeelte van de liturgie rond de verkiezing van een magister.

Nadat de magister de geloofsbelijdenis had uitgesproken en het gebed werd hij officieel geïnstalleerd. Hij hield wederom een toespraak in de kerk en na de zegen gingen we rechtstreeks door naar de refter want iedereen was wel toe aan een verfrissing en een maaltijd. De magister kwam bij het eten naast mij aan tafel zitten, hetgeen ik zeer waardeerde.

Hoe kun je Gerard Timoner omschrijven? Het is iemand waarnaar ik geboeid kan luisteren, het is ook iemand die wat te zeggen heeft. Hij is bescheiden, verlegen soms en lacht veel. Daarmee heeft hij iets ontwapenends. Hij heeft theologische kwaliteiten, want hij zit in de theologencommissie en hij is een teamspeler.

Hij spreekt Engels en Italiaans, maar geen Frans en Spaans. Omdat hij in Nederland gestudeerd heeft, kent hij wel Nederlandse woorden. Uiteraard is het bijzonder dat we een magister hebben uit Azië. Dat zou zeker iets nieuws kunnen brengen. Hij is iets jonger dan ik en met zijn instelling zou hij zeker kunnen groeien in de rol van magister.

Ik vraag een ieder hem te steunen in deze moeilijke nieuwe positie die zeer veeleisend is en dat steunen zal met name door gebed gaan.

Hartelijke groeten,
René Dinklo o.p.

*

Eerder verscheen:
Kapittel: welkom in Vietnam
Kapittel dominicanen in Vietnam

Gerard-Timoner2019