06 Juli 2019

Een sterke vrouw - Ode aan Sigrid Undset

Ga naar overzicht

Deel op:

e Noors-Deense schrijfster Sigrid Undset kwam op voor vrouwenrechten en zocht haar eigen spirituele weg door lekendominicaan te worden. Haar medezuster Ineke van Cuijk schreef een portret.

Ineke van Cuijk o.p.

In 2016 vierden wij in dominicaans Nederland groots het 800-jarig bestaan van de Orde. Ruim een jaar lang werden op verschillende, vooral dominicaanse plekken, allerlei activiteiten georganiseerd.

In dat kader werd in het klooster van Huissen een expositie gehouden van grote banieren, die opgesteld waren in de kapel en het claustrum. Deze prachtige banieren zijn gemaakt ter gelegenheid van het eeuwfeest van de dominicaner kerk van Brussel (1906-2006). Zij vormden destijds de tentoonstelling ‘Prediker te pas en te onpas’.

Op deze banieren zijn belangrijke, bekende en minder bekende dominicaanse mensen afgebeeld. Sigrid Undset, lekendominicaan, prijkt op een van deze banieren. Dat was mijn eerste kennismaking met haar. Ik was nieuwsgierig naar deze, op het eerste gezicht, zeer boeiende vrouw en ben op zoek gegaan.

Lees hier de hele tekst op blog.kloosterhuissen.nl

Eerder verscheen: Sigrid Undset (1882-1949)