20 Juli 2019

Dit is het hart - over het proeven van de kerk

Ga naar overzicht

Deel op:

heoloog en lekendominicaan Erik Borgman schreef een boekje over wat mensen zouden kunnen proeven als ze, op uitnodiging van iemand anders, naar de kerk komen.

‘Dit is het hart, over het proeven van de kerk.’ Dat is de titel van het boekje dat theoloog Erik Borgman schreef voor kerken die zich voorbereiden op de kerkproeverij van eind september. Dan openen alle kerken in Nederland hun deuren om mensen die niet meer zo vertrouwd zijn met de liturgie de kans te geven kennis te maken met het mysterie van Gods aanwezigheid.

Erik Borgman hield begin april voor 200 mensen in Hilversum een inleiding met het oog op de Kerkproeverij van dit jaar. Die inleiding heeft hij verwerkt tot een klein boekje van 60 pagina’s. Dat boekje is een uitgave van Adveniat en alleen daar de bestellen.

Doet onze liturgie wat zij moet doen? Erik Borgman laat zien hoe de liturgie het hart is van christelijk geloven en zorgt voor zuurstof. ‘Wie iemand meevraagt naar de kerk, nodigt haar of hem uit in het hart geraakt te worden.’

Erik Borgman o.p.

Uitgever Leo Fijen schrijft in zijn weekbrief op Klooster Magazine: ‘We leven in een tijd waarin steeds minder mensen naar de kerk gaan. Erik Borgman klaagt nergens. Nee, hij verleidt. En hij laat voelen dat de kerk een huis is waar God naar ons toekomt en waar wij thuis zijn bij God.

‘”De kerk verwijst naar God en Gods grenzeloze liefde”, zo probeert hij de unieke waarde van een kerk in deze tijd duidelijk te maken. Dat lukt hem goed, in nog geen 60 pagina’s. Een klein boekje met veel adem en zuurstof voor vrijwilligers en bestuurders, maar nog meer voor mensen die weer eens een kijkje nemen in de kerk.’

Het boekje kost slechts 2 euro. Bestellen