16 Juni 2019

Wijding 'om de God van het leven'

Ga naar overzicht

Deel op:

n de Steigerkerk in Rotterdam wijdde bisschop Gerard de Korte van 's-Hertogenbosch op 15 juni dominicaan Stefan Mangnus tot priester.

Het is niet de God van de filosofie, maar de God van het leven, de God van de Bijbel, de God van armen en bedroefden die ‘gangen boort naar onze oren’, zoals Psalm 40 zingt. ‘Stefan is gefascineerd door deze God, die de wereld bemint. In die liefde leven wij.’

Dat zei bisschop Gerard de Korte in zijn homilie bij de priesterwijding van Stefan Mangnus. Hij kenschetste hem als een man die ‘leeft in relaties’, met ‘God als zijn eerste liefde’. Het verbaasde hem niet dat Stefan zich aangetrokken voelt tot een leven van studie, gebed, gemeenschap en prediking.

‘Bel mij als je gewijd wilt worden’, had de bisschop gezegd toen Stefan in 2014 intrad in de Orde der Predikers. Stefan was toen al vier jaar zijn bisschoppelijk gedelegeerde voor onderwijs en catechese en in die tijd was een vriendschappelijk contact gegroeid.

De Korte benadrukte dat priesters dienaars zijn, zoals Christus dat is. Stefan zet zich onder meer daarom in voor ongedocumenteerden en asielzoekers, die hij taalles geeft. 

20190615_Rotterdam_Wijding-Stefan_10_RamonMangold klein

Mgr. Gerard de Korte tijdens zijn homilie. Foto Ramon Mangold.

De Steigerkerk was goed gevuld met parochianen, familie en vrienden, leden van alle dominicaanse geledingen en van andere religieuze orden en congregaties, en broeders uit de ons omringende landen. Stefan studeerde onder meer in Toulouse, Cambridge en Oxford.

Ook waren er muzikale vrienden, die door Stefan gevraagd waren te zingen. Pas daags voor de wijding oefende het koor voor het eerst, maar het klonk als een klok, onder leiding van Maarten Michielsen en onder orgelbegeleiding van Anton Doornheim. De celebranten in de eucharistie waren bisschop Gerard de Korte, provinciaal René Dinklo o.p., prior Piet Magnin o.p. en Stefan Mangnus o.p. 

Stefan is de tweede van de nieuwe generatie dominicanen die priester is gewijd. De eerste was Richard Steenvoorde o.p., afgelopen november. Beide broeders wonen in het nieuwe convent van de dominicanen in Rotterdam.

0110

Foto's: Ramon Mangold