14 Juni 2019

Standbeeld voor de onbekende dominicaan

Ga naar overzicht

Deel op:

hristen word je vanwege Jezus van Nazareth, franciscaan vanwege de persoonlijkheid van Franciscus van Assisi. Maar dominicaan word je niet vanwege de persoon van Dominicus, stelt Arjan Broers. 'Het is alsof ik een innerlijke dominicaan heb, die zich herkent in zusters en broeders buiten mij.’

door Arjan Broers

Of ik een dominicaans voorbeeld heb? De vraag zet al van alles bij me aan. Ik heb meerdere zusters en broeders die me inspireren. Maar de vraag wekt ook wat wrevel en dat maakt me nieuwsgierig.

Een van de kenmerken van de stichter van de Orde der Predikers, Dominicus, is dat hij zo weinig smoel heeft. Hij wordt zichtbaar in de Orde die hij stichtte.

(…) Zo zou ik bij vele zusters en broeders inzichten kunnen noemen die ik van hen ontving. Maar ik wil geen van hen op een voetstuk zetten, zoals Dominicus voor zichzelf geen voetstuk liet maken.

Er dreigt namelijk een groot gevaar bij het verheerlijken van een ander: je kunt gaan denken dat je dan al goed bezig bent, omdat je jezelf associeert met heiligheid en voortreffelijkheid. Maar daarmee heb je pas de eerste stap gezet. De volgende is: in jezelf herkennen wat er wordt aangesproken, en wat jij zelf in de wereld wilt en kunt zijn.

Lees de hele tekst op het blog van het klooster Huissen.