20 Juni 2019

Sporen van Dominicus op de Balkan

Ga naar overzicht

Deel op:

rans en Toke van der Heijdt zijn parochianen van de Dominicanenkerk Zwolle en nogal reislustig. In mei trokken ze door de Balkan en hielden hun oog open voor dominicaanse sporen.

Kom je op vakantie ook dominicaanse sporen tegen? Schrijf en fotografeer en neem contact op met de redactie! info@dominicanen.nl.
Op zoek naar reisinspiratie? Blader hier door de rubriek ‘sporen’ op deze website.

door Frans van der Heijdt

Mijn vrouw Toke en ik maakten in mei 2019 een rondreis gemaakt door de Balkan. We begonnen in Belgrado in Servië en eindigend in Ljubljana in Slovenië via Kosovo, Noord-Macedonië, Kroatië, Albanië, Montenegro en Bosnië-Hercegovina.

Gedurende de reis waren op diverse plekken nog duidelijk de sporen zichtbaar van alle onderlinge oorlogen die zich daar in de afgelopen jaren hebben afgespeeld. Nog steeds zijn niet alle onderlinge verhoudingen zoals ze zouden moeten zijn.

Uiteraard ben ik onderweg op zoek gegaan naar dominicaanse sporen en jawel, gevonden ook! Op drie plekken: in Kotor (Montenegro) was het niet meer dan een gedenksteen; in het door toeristen overlopen Dubrovnik (Kroatië) vonden we een verstilde plek met klooster en museum, waar een alleraardigst gesprek ontstond; en in Ljubljana (Slovenië) troffen we een beeld aan op de gevel van de Sint Nicolaas-kathedraal.

Kotor (Montenegro)

In de bazaar van deze prachtige middeleeuwse vestingstad is in de muur van een toegangspoortje een grote steen te vinden die de geschiedenis vertelt van het hier vroeger gevestigde Dominicanenklooster Sint Nicolaas. In oktober 1662 werd dit in de 15e en 16e eeuw belangrijkste Dominicanenklooster van Dalmatië door brand verwoest. Na de herbouw werd het gebouw in 1667 weer vernietigd, dit keer door een aardbeving.

Ten tijde van het Habsburgse bewind werd het in 1789 een militaire barak. Uiteindelijk is er sinds 2018 dus een bazaar op deze plek.

Kotor, Montenegro

Dubrovnik (Kroatië)

Deze plaats wordt overlopen door toeristen. De inwoners moeten hetzelfde gevoel hebben als de Venetiërs. Het is weliswaar een prachtige vestingstad, maar zeker nadat er opnamen hebben plaatsgevonden voor The Game of Thrones is het overweldigend populair. Je kunt er door de bomen het bos niet meer zien.

Aan de rand van het ommuurde centrum vind je in de Ulica Svetoga Dominika een dominicaans klooster en bijbehorend museum. De kerk wordt op dit moment gerestaureerd. De 40-jarige kaartjesverkopende gastenbroeder vertelde mij dat hij de jongste is van zeven broeders. Ook wonen er 2 dominicanessen in het klooster.

Ruimhartig werd ons toegang verleend tot kerk en klooster. In het kleine, maar rijkelijk voorziene museum was ook een reliekhouder van zilver, gemaakt in Dubrovnik in 1721. Het bevatte een reliek van Sint Thomas, die ook de patroon is van klooster en kerk in Zwolle.

Met een ferme handdruk kwam een einde aan dit bezoek, waar gelukkig weinig doordrong van de enorme drukte in de belendende straatjes.

0105

Ljubljana (Slovenië)

De rondgang door onze laatste halteplaats werd gekenmerkt door flinke buien. Jammer, want het is een stad die zeker de moeite waard is om te bezichtigen. Toch kwam ik op de rondgang de kathedraal Sint Nicolaas tegen, die helaas vanwege aanbidding die dag voor publiek gesloten was. Rechts van de hoofdingang was dit beeld van Thomas van Aquino in een nis geplaatst.

En zo blijkt maar weer dat Thomas alomtegenwoordig is. Je kunt niet om hem heen!

Thomas, Ljubljana