25 Juni 2019

Over verdriet en verbondenheid

Ga naar overzicht

Deel op:

peens werd de staf van het Leerhuis Spiritualiteit in Rotterdam gehalveerd. Maar in alle niet-weten ontstond ook iets nieuws. 'Een onbeschrijflijk gevoel van, hoe zal ik het noemen: Zegen, Genade, Omarming, Energie, Liefde.’

door José van der Torre o.p.

De dag na mijn terugkeer van Rhodos, waar Leo de Jong o.p. was overleden, ging ik naar Marianne Verbakel, zenleraar en medestaflid van het Leerhuis Spiritualiteit. We zouden samen naar Voorschoten gaan, om de afscheidsviering van de stichter van het leerhuis en onze vriend voor te bereiden.

Bij haar huis aangekomen bleek dat zij net een beroerte had gekregen. Bij de huisarts werd ze snel doorverwezen naar een ziekenhuis, ik reisde alleen naar Voorschoten om aan de afscheidsviering te werken. Inmiddels weten we dat Marianne niet snel terug zal keren om de maandelijkse zengroep te begeleiden.

Zo verloor het Leerhuis in een mum van tijd twee van de vier stafleden, kort na de feestelijke viering van het 25-jarig bestaan. We nemen even tijd om ons te heroriënteren en moeten ook de maandelijkse zenmeditatie stilleggen, nadat het zestien jaar onafgebroken door is gegaan.

Inmiddels is er goede hoop dat we met sommige van de vaste bezoekers de meditaties op maandag vanaf 2 september kunnen hervatten.

Ook spraken we af om, voor wie wil, in de maanden juni, juli en augustus op de 1e maandagavond thuis te mediteren: precies 25 minuten, beginnend om 20.00u.

Wij zijn een lokale groep van Maha Karuna Ch’an, waarvan Marianne zenleraar is. De mensen achter Maha Karuna vonden dit zo’n goed idee, dat ze andere lokale groepen en leden vroegen om, uit solidariteit, ook op deze avond en op dat tijdstip te gaan ‘zitten’.

Staf leerhuis spiritualiteit met bundel 1

De staf van het Leerhuis Spiritualiteit bij de viering van het 25-jarig bestaan op 23 april 2019: Aart Geervliet o.p., Marianne Verbakel, Leo de Jong o.p. en José van der Torre o.p.

De ervaring dat je thuis zit en een grote verbondenheid voelt met mensen die je kent en vooral die je niet kent geeft een onbeschrijflijk gevoel van, hoe zal ik het noemen: Zegen, Genade, Omarming, Energie, Liefde. Het zijn stamelende woorden om deze grote verbondenheid woorden te geven.

Inmiddels hebben ook mensen die geen zenmeditatie beoefenen dit gehoord en ook zij willen op de eerste maandag van juli en augustus mee bidden en mediteren. De Maha Karuna heeft het breder getrokken en via een nieuwsbrief gevraagd om dit thuis te doen, uit betrokkenheid met ons en met allen die in vergelijkbare omstandigheden verkeren.

Op 1 juli gaan we weer ‘zitten’: boeddhisten, protestanten, katholieken en anderen maken het 25 minuten stil, in diepe verbondenheid met allen en vooral met iedereen die een moeilijke periode in haar of zijn leven doormaakt.

Als dat geen liefde is!

*

Zie ook www.leerhuisspiritualiteit.nl

Eerder verscheen: De vrucht van het niet-weten