21 Juni 2019

Opgenomen in de drie-eenheid

Ga naar overzicht

Deel op:

mdat het dan weer een beetje klopt, daarom geloof ik in God.

Omdat het dan weer klopt. Ik denk dat ik dat uiteindelijk moet zeggen: ik geloof in God omdat het dan weer een beetje klopt, het leven van de wereld, mijn leven.

Want naar mijn ervaring klopt het vaak van geen kanten. We worden verondersteld gelukkig te worden van zaken waarnaar wij volgens mij niet verlangen, wij worden aangesproken op taken waarvan we met recht vrezen dat we ze niet aan zullen kunnen, we worden gezien en benaderd op een manier die niet strookt met hoe wij bejegend hopen te worden.

Neen, dan God! Zoals de Bijbel over God spreekt, zegt God niet op grote afstand en zonder commitment wat we moeten, maar spreekt zich uit in een Woord dat Hijzelf is, en zet zichzelf met ons op het spel. God houdt niet de wereld betweterig voor wat goed voor haar is, God zaait de hartstocht voor het goede uit en blaast die steeds opnieuw en steeds anders levensadem in.

Wij zijn geen geïsoleerde individuen die het in eenzaamheid zelf moeten uitzoeken, wij zijn opgenomen in een gesprek waarin wij worden aangesproken en ons antwoord wordt verwacht. Wij doen mee in een dans die niet elders bedacht is en van buitenaf wordt geregisseerd, maar die zich in het dansen ontvouwt. Hierover gaat het als we spreken over Gods drie-eenheid.

Lees hier de hele overweging van Erik Borgman o.p. in de Dominicanenkerk Zwolle op 15 en 16 juni 2019.