04 Juni 2019

Helende zorg - een geïnspireerd perspectief

Ga naar overzicht

Deel op:

p 13 juni verscheen de bundel 'Helende zorg. Een geïnspireerd perspectief op gezondheid en ziekte’. Dominicanes Holkje van der Veer schreef eraan mee en stond aan de wieg van het project Op de terugweg van het Radboud ziekenhuis.

Zr. Holkje van der Veer o.p. publiceerde in 2016 Veer-kracht. Spiritueel leven met een bijzonder lichaam. Ze reflecteerde daarmee op haar eigen ervaringen en vroeg aandacht voor de spirituele kant van ziekte en gezondheid.

Ook wees ze op gaten in de huidige gezondheidszorg, zoals de vervreemdende ervaring dat patiënten na een bezoek aan het ziekenhuis alleen door lange gangen en een parkeergarage moeten, zonder een ruimte en mensen te vinden om even op adem te komen en te reflecteren op soms ingrijpende ontmoetingen met medici. Dat leidde twee jaar geleden tot het project Op de terugweg, waarover in de bundel Helende zorg ook wordt geschreven.

Holkje van der Veer: ‘Mijn pleidooi is steeds dat pastoraat er is om het menselijke terug te brengen in onmenselijke situaties. En dat ook patiënten verantwoordelijkheid hebben om te zorgen voor de wederkerigheid in de zorg. Maar daar moet wel ruimte voor zijn.’

Klik voor bestelinformatie

'Ook patiënten hebben verantwoordelijkheid voor de wederkerigheid in de zorg. Maar daar moet wel ruimte voor zijn.' 

In het voorwoord schrijft Arnold Smeets, de man achter Luce, het ‘Studium Generale’ van de Tilburg School of Catholic Theology: ‘Als genezen de medisch-technische kant van de zorg is, dan gaat het bij helen om het menselijke aspect; wat trouwens een zekere techniek niet uitsluit, zoals nog duidelijk zal worden in verschillende bijdragen in de bundel.’

‘Helen is er altijd. Zelfs de knapste dokter zal haar of zijn patiënt niet alleen als een interessant geval benaderen; wat niet uitsluit dat een patiënt een interessant geval kan zijn. Als de arts je aankijkt, bemoedigend toespreekt of rustig en helder kan uitleggen wat je mankeert en wat er niet of wel aan te doen is, geeft dat vertrouwen. Dit soort zorg is helend, paradoxaler wijze ook als het ongemak pijnlijk is of de boodschap door de ziel snijdt.’

Met bijdragen van Holkje van der Veer, Annemieke de Jong-van Campen, Petra Galama, Jos Moons, Willem Marie Speelman, Anne Christine Girardot, Elly van Kuijk, Ytsje de Groot, Wim Smeets, Sjaak Körver en Désanne van Brederode.