13 Juni 2019

Dominicuslezing Joris Geldhof terug te kijken

Ga naar overzicht

Deel op:

p 11 mei hield de Vlaamse hoogleraar Joris Geldhof de jaarlijkse Dominicuslezing van de dominicaanse familie in de Rijnmond. Voor de liefhebbers is de lezing nu terug te kijken.

Joris Geldhof

‘Op weg naar het Koninkrijk. Over liturgie in kerk en wereld van morgen’, zo was de titel van de lezing in Het Steiger in Rotterdam.

Joris Geldhof: ‘Vaak gaat men ervan uit dat liturgie vieren en leven in een seculiere wereld diametraal tegenover elkaar staan. De Kerk met haar rituelen lijkt mijlenver verwijderd te staan van wat normaal is in moderne tijden.

Centrale vragen die in deze lezing aan bod komen zijn:
– Klopt het wel dat liturgie en secularisering elkaars tegengestelden zijn?
– Hoe kan liturgie relevant blijven voor mensen vandaag?
– Welke aanpassingsmarge heeft de Kerk om de liturgie dichter bij de cultuur te brengen?’

Joris Geldhof (Aalst, 1976) is professor in de liturgiewetenschappen en de sacramententheologie aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven. Hij is coördinator van de onderzoekseenheid pastoraaltheologie en empirische theologie en voorzitter van het Liturgical Institute. In dezelfde hoedanigheid treedt hij ook op als hoofdredacteur van het tweetalige Questions Liturgiques/Studies in Liturgy.

Recente publicaties:

2018. Liturgy and Secularism: Beyond the Divide. Liturgical Press; Collegeville

2018. Geldhof, Joris; Vollebregt, Duco. ‘Die met de Vader en de Zoon tezamen wordt aanbeden en verheerlijkt.’ Over liturgie en de verering van God. Halewijn; Antwerpen

2017. Maar bij U is vergeving… Over kwaad en verzoening in de liturgie. Halewijn; Antwerpen

2016. Getijden van het leven. Over liturgie en bidden. Halewijn; Antwerpen