23 Juni 2019

Brand in Weense kerk met wijwater geblust

Ga naar overzicht

Deel op:

n de dominicaanse kerk van Maria Rotunda in het centrum van Wenen is op 12 juni brand gesticht door onbekenden. Een oplettende toerist wist de brand met wijwater te blussen.

Dat meldde het Oostenrijkse katholieke persbureau Kathpress deze week. De brand werd gesticht in twee biechtstoelen. Een attente toerist kon het vuur bezweren met wijwater, tot de brandweer kwam. Die gaf al snel het sein brand meester.

Hoe groot de schade is, is niet duidelijk. De kerk is nu om veiligheidsredenen gesloten buiten de gebedstijden.

De prior van de Weense dominicanen, Günter Reitzi o.p., toonde zich geschokt en tegelijk ‘blij dat het niet erger heeft uitgepakt. Ik ben dankbaar dat het vuur zich niet heeft verspreid.’ Het spijt de prior dat de dominicaanse kerk voorlopig gesloten blijft voor het publiek.

De dominicanen denken na over een zinvolle en veilige manier om de kerkdeur open te laten. Tegelijk was al bekend dat het gebouw vanaf januari 2020 vanwege grootscheepse renovatie twee tot drie jaar gesloten zal zijn.

De dominicanen wonen al lang in Wenen. Samen met Dubrovnik en Krakau is Wenen het enige dominicanenklooster dat sinds de 13e eeuw onafgebroken bestaat. De kerk is in 1634 in gebruik genomen en was destijds na de dom van Wenen de grootste kerk van de stad.

Lees hier (in het Duits) historische informatie over klooster en kerk van de Weense dominicanen. 

Lees hier een uitgebreide Wikipedia-pagina over de kerk  

Bron: Kathpress