03 Mei 2019

Magister komt op voor Europa

Ga naar overzicht

Deel op:

eel dominicaanse broeders en zusters maken zich zorgen over Europa. Magister van de Orde Bruno Cadoré wijdde er een brief aan, in de aanloop naar de Europese verkiezingen in mei.

Bruno Cadoré OP

De magister van de Orde der Predikers is een groot deel van zijn tijd onderweg en spreekt broeders en zusters in alle landen van de wereld. In zijn brief aan de dominicaanse familie in Europa vertelt hij dat velen hun bezorgdheid uitspreken over de huidige ontwikkelingen, die ingaan tegen de geest van het evangelie. Sommigen, zoals de broeders in Oekraïne, leven in een land waar ook een gewapend conflict plaatsvindt.

Brono Cadoré wijst op de lange traditie van dominicaanse zusters en broeders die in hun leven en werk opkwamen voor vrede en gerechtigheid. Hij noemt Bartolomé de las Casas, Jean-Joseph Lataste, Giorgio La Pira, Vincent McNabb, Louis-Joseph Lebret, Laure Sabès, Patrik Kužela, Aurelius Arkenau, Mikuláš Lexmann, Dominique Pire, Michał Czartoryski, Hijacint Bošković, Anna Abrikosova en ook Catharina van Siena, die met Benedictus gekozen werd tot patroon van Europa.

De magister wijst in zijn brief op de tekst van de Europese promotoren van Justice and Peace over de noodzaak voor een meer humane migratiepolitiek in Europa. En hij vraagt om gebed, op voorspraak van Catharina van Siena, om ‘boodschappers van de Vredevorst’ te kunnen zijn.

Bruno Cadoré haalt in zijn brief de woorden aan van zijn Poolse medebroeder Ludwik Wisniewski tijdens zijn eerbetoon aan Pawel Adamowicz, de burgemeester van Gdansk, die op 14 januari 2019 werd vermoord.

‘We moeten stoppen met haatzaaien, minachten, ongegronde beschuldigingen. We zullen niet langer onverschillig staan ​​tegenover het vergif van de haat dat heerst op straat, in de media, op internet, op scholen, in het Parlement, maar ook in de kerken. Wie de taal van haat spreekt en van leugens een carrière maakt, kan geen hoge verantwoordelijkheden dragen.’

Bron

Prayer for Europe_0001
Prayer for Europe 2_0001