20 Mei 2019

Het klooster en een opgebrande generatie

Ga naar overzicht

Deel op:

ournaliste Hannah Grout werkte in het Dominicanenklooster Huissen aan haar afstudeerproductie, getiteld: 'Rust en ritme in het klooster: de oplossing voor een opgebrande generatie?’

Enkele fragmenten uit het artikel dat hier helemaal is te lezen.

Het is al sinds jaar en dag een van de kernwaarden van kloosters: gastvrijheid voor bevolkingsgroepen die behoefte hebben aan een plek van rust en regelmaat.

Kloosterlingen hebben vanaf de zijlijn een nieuwe kwetsbare bevolkingsgroep zien ontstaan en veel kloosters doen hun best om deze te bereiken: jongeren. Is het doorbrengen van een paar dagen in een klooster dé oplossing voor deze generatie, bij wie stress en burn-out gerelateerde klachten eerder regel dan uitzondering zijn geworden?

(…) De afgelopen tien jaar zag Aalt Bakker, directeur van Dominicanenklooster Huissen, steeds meer kloosters in Nederland noodgedwongen hun deuren sluiten door een te kort aan religieuzen, de vaste bewoners van deze kloosters.

“We moeten zoeken naar hoe we deze plekken in de toekomst open kunnen houden, want maatschappelijk is er meer vraag en behoefte dan ooit”, vult hij aan. Bakker doelt hierbij op jongeren, die volgens hem te kampen hebben met een hoop levensvragen: “Wat wil ik met mijn opleiding bereiken? Hoe ga ik dat doen? Hoe draag ik bij aan een betere wereld en wat zijn mijn idealen? Dat zijn allemaal typische vragen die we hier vanuit jongeren horen.”