08 Mei 2019

Feest van de Geest Zwolle, 9 en 10 juni

Ga naar overzicht

Deel op:

et jaarlijkse Feest van de Geest, met Pinksteren in het Dominicanenklooster Zwolle, is ditmaal gewijd aan 'De man achter de ramen’: broeder-kunstenaar Raymond van Bergen.

Met Pinksteren openen we de deuren van het klooster voor een kunst- en kloosterfestival. Kunstenaars reageren op dat wat zij ontdekken in deze eeuwenoude traditie die verrassend bij de tijd is. Tijdens het festival kan je hun werk komen bekijken, ronddwalen door kerk en klooster of lekker een kopje koffie drinken in de kloostertuin. Ook aan de kinderen is er gedacht met een leuk kinderprogramma. Een festival voor alle Zwollenaren en buurtgenoten.

Als het klooster en kerk ergens om bekend staan, dan zijn het wel de prachtige glas in loodramen. Vooral het paarse raam in de kerk levert veel bewondering op. Maar hoe goed kennen we de man achter deze ramen? De ramen werden gemaakt door pater Raymond van Bergen die van 1919 tot 1978 in het Dominicanenklooster woonde en werkte als kunstenaar. In deze periode maakte hij de grote brand van 1933 mee in het klooster, als ook de Tweede Wereldoorlog en zowel de opleving van het katholicisme als de teloorgang in de jaren 60.

Hij maakte de belangrijkste glas in loodramen en schilderingen in kerk en klooster, maar maakte ook portretten van verschillende Zwollenaren en alledaagse taferelen. Hij behoorde tot een van de eerste leden van de Zwolsche kunstkring en kreeg ook verschillende maatschappelijke opdrachten in Zwolle en Overijssel.

Zijn medebroeders typeren hem als een humoristische man met een grote werklust. Pater Raymond van Bergen maakte velen werken die we op deze dagen aan u zullen tonen. Daarnaast dagen we kunstenaars van nu uit om nieuw werk te maken geïnspireerd op het werk van Van Bergen, is er een leuk kinderprogramma met graffiti en stempels maken en zijn er rondleidingen.

Heeft u zelf een werk van Van Bergen of ander materiaal over deze kunstenaar? Neem dan contact met ons op: programma@kloosterzwolle.nl

Van harte welkom tussen 11.30-17.00 uur op 9 en 10 juni in het klooster. Ingang via de kloostertuin.

Toegang vrij