14 Mei 2019

Dominicaan Leo de Jong overleden

Ga naar overzicht

Deel op:

PDATE – Op de laatste reis die hij zou begeleiden is op 13 mei, daags na zijn 87e verjaardag, in een kerk op het Griekse eiland Rhodos plotseling overleden: Leo de Jong, dominicaan.

UPDATE: Het lichaam van Leo de Jong is teruggekomen in Nederland.
Dinsdag 28 mei wordt in een wake afscheid genomen in de kerk van St. Jan de Doper – Visitatie, Mgr. Nolenslaan 99 te Schiedam om 19.00 uur.
De eucharistie bij zijn uitvaart vieren we in de St. Dominicus Kerk aan de Prof. Molkenboerstraat 7, 6524 RN Nijmegen, op woensdag 29 mei om 11.30 uur. Aansluitend vindt de begrafenis plaats op het kerkhof van de dominicanen aan de Willem Schiffstraat.

‘Het lijkt wel, of de eindspurt ingezet is’, grapte hij op 1 april nog in een email naar de beheerder van deze website. Leo de Jong had intensieve weken meegemaakt. ‘Zijn’ Leerhuis Spiritualiteit in Rotterdam vierde het 25-jarig bestaan met een feest en een boek. Annemiek Schrijver maakte een mooi tv-interview met hem in De Verwondering, en hij verscheen als ‘pater Tycho’ in het boek De sjamaan en ik van Willemijn Dicke, een verhaal van een atheïste die haar weg naar de mystiek vond.

Later die dag lichtte hij zijn grapje toe: ‘Op mijn leeftijd zeg ik – en het klinkt meer laconiek, dan ik het voel – WE ZIEN WEL WAAR HET SCHIP STRANDT’.

Leo wilde nog één keer een reis begeleiden, naar zijn geliefde Griekse eiland Rhodos. Het bleek zijn laatste.

Het lichaam van Leo moet gerepatrieerd worden vanuit Rhodos. Informatie over afscheid en uitvaart volgen.

Dat hij mag zijn thuisgekomen in de leegte, die tegelijk Gods liefdevolle ruimte is.

Leo de Jong o.p.

Leo de Jong werd geboren op 12 mei 1932. Hij deed zijn professie op 18 september 1953 en werd priester gewijd op 25 juli 1959. Hij was onder meer docent geschiedenis in Nijmegen en woonde lange tijd in Rotterdam.

Vorig jaar verhuisde hij naar Voorschoten, om plaats te maken voor de nieuwe communiteit van broeders in Rotterdam. Dit voorjaar nog bracht hij een gedenkwaardige avond door bij de nieuwe communiteit, die hem had gevraagd te komen vertellen over zijn levenswerk.

Leo de Jong maakte eens een indringende ervaring mee van leegte. Na de diepe ontsteltenis ervan verkende hij die ervaring aan de hand van dominicaanse mystieke denkers Eckhart, Tauler en Seuse. Deze onderstroom in kerk en theologie was voor hem een ontdekking die zijn leven voedde en bepaalde, en waarin hij velen meenam in preken, toespraken, gesprekken, cursussen en boekjes.

Zie ook:

Leo de Jong bij De Verwondering
Het recente boek Een wegloze weg gaan
Lees ook: De sjamaan, de dominicaan en ik
Het Leerhuis Spiritualiteit in Rotterdam?
Portret Leo de Jong en het Leerhuis Spiritualiteit (2014)

Of typ alleen maar zijn naam in het zoekscherm van deze website…

Leo de Jong 2018

Leo de Jong in 2018. Foto Arjan Broers