05 April 2019

Klooster Zwolle zoekt samenwerking voor toekomst

Ga naar overzicht

Deel op:

et Dominicanenklooster Zwolle is een samenwerking aangegaan met de Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO). Doel is een masterplan te maken voor het renoveren en verduurzamen van het grote monumentale gebouw.  

Op 2 april ondertekenden provinciaal overste René Dinklo, prior/rector Jan Laan, voorzitter René Buysrogge en secretaris Gerard Nijhuis van het bestuur van de stichting Dominicanenkooster de samenwerkingsovereenkomst met de Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO).

De website van het klooster meldt dat het tijd is om concrete stappen te zetten om het Dominicanenklooster, een rijksmonument, toekomstbestendig te maken. Bestuur en Orde willen dat de bewoning door de broeders, de geloofsgemeenschap en het programma door kunnen gaan.

Het streven is om voor de zomer een masterplan af te hebben en daarna in fases het kloostercomplex te renoveren, transformeren en verduurzamen. In het masterplan worden de verschillende functies (wonen, kerk, verblijf, kantoren, e.d.) nader uitgewerkt.

HMO - ondertekening SOK, GN, RB, PP, JL, RD - 2 april 2019

V.l.n.r. Gerard Nijhuis, René Buysrogge, Peter Pot, Jan Laan OP en René Dinklo OP bij het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst.

HMO werkt in opdracht van de provincie aan de economische ontwikkeling van Overijssel aan de vitaliteit en toekomstbestendigheid van gebieden en gebouwen. HMO is een organisatie zonder winstoogmerk.

Het grote klooster van de Dominicanen in Zwolle, vlak onder het historische centrum van de stad, is begin vorige eeuw gebouwd als filosoficum: hier ontvingen de student-dominicanen hun drie jaar filosofische scholing.

Momenteel is er een bloeiende geloofsgemeenschap gevestigd en een kleine communiteit van dominicanen en enkele anderen. Er is een programma dat betaald wordt door het Dominicaans Platform Nederland (DPN).

Een groot deel van het klooster wordt verhuurd als kantoren aan kleine ondernemingen. Ook is er zalenverhuur. Toch blijkt het in de praktijk moeilijk het kolossale gebouw goed te exploiteren. Peter Pot, begin 2018 aangetreden als directeur, werd met aanzienlijke tekorten geconfronteerd.

Lees hier het bericht op www.kloosterzwolle.nl

Lees hier een nieuwsbericht uit de Stentor.