03 April 2019

En de best bezochte kerken van 2018 zijn...

Ga naar overzicht

Deel op:

ominicanen in Maastricht en Waanders in de Broeren in Zwolle. Allebei voormalige dominicanenkerken die nu boekwinkel zijn. Het zijn de twee best bezochte kerken van Nederland.

Het is al een nieuwtje van begin dit jaar, toen meldde Hart voor monumenten wat de drie best bezochte kerken van het land waren in 2018. Na de twee voormalige dominicanenkerken staat op de derde plaats de Domkerk in Utrecht.

De tot boekwinkel omgebouwde dominicanenkerk in Maastricht kreeg vorig jaar maar liefst 750.000 bezoekers. De kloosterkerk werd ingewijd in 1294 en is daarmee een van de eerste gotische kerkgebouwen van de lage landen. In 1337 werden er muurschilderingen aangebracht met daarop afbeeldingen van Thomas van Aquino. Het zijn de oudste afbeeldingen in Europa van deze filosoof en theoloog.

Uitgever en boekverkoper Wim Waanders zorgde voor een nieuwe bestemming voor de 15e eeuwse Broerenkerk in Zwolle, waar afgelopen jaar ruim 600.000 bezoekers kwamen. De Domkerk in Utrecht kreeg 400.000 bezoekers.