17 April 2019

De man die het klooster van Zwolle kleur gaf

Ga naar overzicht

Deel op:

e kerk van Zwolle is eigenlijk ook een Raymond van Bergen-museum, vertelt programmamaker Bastiaan van den Berg in de Stentor. Tijdens het Feest van de Geest staat het werk van de dominicaan-kunstenaar centraal.

Bastiaan van den Berg, programmamaker Zwolle.

Draai 360 graden rond in de kerk en de kleurenpracht van Van Bergen komt van alle kanten op je af. ‘Er is hier bijna geen ruimte waar niets van hem hangt’, beseft Bastiaan van den Berg inmiddels. ‘Eigenlijk is dit gewoon een Van Bergenmuseum.’

Maar dat verhaal is gaandeweg in de vergetelheid geraakt. Tot nu. Een revival die eigenlijk bij toeval is ontstaan. ‘Elk jaar houden we met Pinksteren het Feest van de Geest, waarbij kunst en klooster samenkomen. We deden al eens iets met rappers en dichters, maar nu kwam er niet echt iets.’

Van den Berg bladerde in de kloosterbibliotheek door een groot, titelloos boek. ‘Het bleek Van Bergens plakboek met werk van Hollandse meesters te zijn. Toen dacht ik: er gaat een hele wereld schuil achter deze man.’

Lees hier het uitgebreide artikel in de Stentor.

Klik hier voor informatie over het Feest van de Geest in het Dominicanenklooster Zwolle.

raam zwolle van bergen

Raam uit de kerk in Zwolle. Foto J van Putten.

Raymond van Bergen zelfportret

Zelfportret van Raymond van Bergen OP uit 1967.