20 Maart 2019

Help bisschop Mirkis 1000 studenten helpen

Ga naar overzicht

Deel op:

homas Yusuf Mirkis is dominicaan en bisschop van Kirkuk, Noord-Irak. Daar helpt hij onder meer gevluchte studenten aan onderdak en reisgeld. De kerken van Utrecht collecteren voor hem met hulp van Vastenactie. Doe je mee?

Met dank aan Tussentijds, tijdschrift van de Utrechtse kerken

Yusuf Thomas Mirkis o.p., bischop van Kirkuk

Toen in 2014 de troepen van de Islamitische Staat (IS) oprukten naar de Iraakse stad Mosul ontstond er een enorme vluchtelingenstroom. Allemaal radeloze mensen die in grote haast huis en haard hadden verlaten, op zoek naar een veilige plek. Velen trokken richting Kirkuk in oostelijk Irak (Koerdistan). Voor de kersverse bisschop van Kirkuk, Yousif Thomas Mirkis, was het duidelijk dat er geholpen moest worden.

Onder de vluchtelingen bevonden zich veel studenten van verschillende religies; moslims, christenen en yezedi’s. Hun universiteit in Mosul was in handen gevallen van IS. In Kirkuk probeerden zij weer hun studie op te pakken. De bisschop vond het belangrijk dat deze jongeren konden blijven studeren en zorgde ervoor dat zij ter plekke huisvesting kregen, zodat ze hun studie konden voortzetten. Een belangrijke investering in een vredige toekomst van Irak.

Inmiddels is er veel veranderd. De rust lijkt teruggekeerd in Irak, en dat betekende het einde van veel financiële steun. Rampzalig voor de studenten. Ze kunnen hun studie weliswaar weer hervatten aan de universiteit van Mosul, maar het is te gevaarlijk om daar te wonen, zeker voor de yezedi studenten.

Voor de toekomst van Irak is het van groot belang dat deze jonge mensen een goede opleiding krijgen

De yezedi zijn de meest gediscrimineerde groep in Irak. Zij hebben het meest te lijden gehad onder het IS-bewind. Veel vrouwelijke yezidi studenten zaten jarenlang gevangen en werden als seksslaaf gebruikt. Van vrijwel alle studenten zijn mannelijke familieleden vermoord.

Onder leiding van bisschop Mirkis heeft het bisdom gezorgd voor 112 studie- en opvanghuizen in het dorp Bashiqa, waar ongeveer duizend studenten onderdak vinden. Vanuit de gemeenschap krijgen de studenten voedsel. Maar behuizing en reiskosten moeten ook betaald worden en daar is geld voor nodig. Vooral voor yezedi studenten is de situatie ingewikkeld. Zij zijn volkomen afhankelijk van hulp uit het buitenland. Voor de toekomst van Irak is het van groot belang dat ook deze jonge mensen een goede opleiding krijgen.

Net als vorig jaar wordt er in de kerken voor dit project van bisschop Mirkis gecollecteerd. De afgelopen jaren was de bisschop verscheidene malen in Nederland. In de zomer zal hij te gast zijn bij de Raad van Kerken.

Giften kunnen worden overgemaakt naar rekening: NL21 INGB 0000 0058 50 t.n.v. Vastenactie Den Haag o.v.v. Samen studeren en samen leven in Irak.

Eerder verscheen onder meer:

Samenleving scheppen door netwerken

Iraakse bisschop: ‘Ga niet achter de emoties aan’