03 Maart 2019

Door wie of wat laten we ons leiden?

Ga naar overzicht

Deel op:

Iedereen moet tegenwoordig een toppertje zijn, een snelle alleskunner, of een geweldige deskundige. Stel je voor dat je gewoon zou zijn, of wat minder vlot, bespraakt en bijdehand.’

Holkje van der Veer o.p.

Nog nooit eerder zijn wij in Nederland collectief zo rijk geweest en kampten onze jongeren met zoveel psychische stress en burn-out.

Iedereen moet tegenwoordig een toppertje zijn, een snelle alleskunner, of een geweldige deskundige. Stel je voor dat je gewoon zou zijn, of wat minder vlot, bespraakt en bijdehand, dan zijn je kansen beperkt.

Op vele manieren is onze wereld groter geworden. Maar de vraag blijft: door wie of wat laten wij ons leiden? Ik schaam mij al jaren voor mijn aanwezigheid, toen, op die bewuste Koninginnedag in de jaren 80. Geweld is volgens mij niet de juiste weg naar verandering. Stilte en reflectie zijn voor mij steeds belangrijker geworden. Leren onderscheiden welke geesten ons beïnvloeden.

Ik blijf geloven in democratie, stemmen met het potlood en als het moet: mijn mond open doen. Met kritische ogen naar mijzelf en de wereld om ons heen kijken.

Laten we ons hart afstemmen op de Geest van God, op Jezus, bron van waarheid en een rechtvaardige toekomst; de Geest van God als dragende kracht onder ons bestaan.

*

Uit de overweging van Holkje van der Veer o.p. in de kloosterkapel van Huissen op 3 maart 2019. Lees de hele tekst op holkje.nl.