11 Maart 2019

'Dominicanen wijzen de weg'

Ga naar overzicht

Deel op:

De preken hebben een aangename mix van eigentijdsheid en traditie.’ Tjerk de Reus schreef op 2 maart in het Friesch Dagblad een uitgebreide recensie van het Zwolse prekenboek 'Zijn leven gegeven’.

Klik om het hele artikel te lezen op de website hetgoedeleven.com.

De veertigdagentijd die woensdag begon, is verbonden met vasten, ‘consuminderen’ en verstilling – maar zéker ook met de Bijbel. Die overtuiging dragen de Zwolse broeders en zusters dominicanen uit in hun boek Zijn leven gegeven.

(…) De preken hebben een aangename mix van eigentijdsheid en traditie. Zo is er aandacht voor de problemen waar we vandaag mee kampen, tot en met klimaat en milieu. Het gaat ook over onze psychische binnenwereld, op een manier die de vroege vaderen van de Dominicaner Orde wellicht niet helemaal herkend zouden hebben. Maar dat is niet erg, want de tijd gaat voort en wij hebben nu eenmaal onze eigen levenservaring.

En die wordt hier in het licht gesteld van de kerkelijke leestraditie, waarin eeuwenoude formuleringen resoneren. Dan lees je dat de mens weliswaar ‘ver bij God vandaan’ kan leven, maar dan ‘nog wel binnen het bereik van zijn erbarmen’ blijft.

Lees hier het hele artikel.

Eerder verscheen: ‘Prekenboek Zwolle voor de Paastijd’