20 Februari 2019

Werp je netten uit

Ga naar overzicht

Deel op:

oeping: blijf wie je bent maar doe het anders!

Ineke van Cuijk o.p.

‘Daar aan het meer van Gennesaret gebeurt iets heel bijzonders. Een hele nacht vissen levert niets op en als die man uit Nazareth zegt – werp daar je netten uit, en al aarzelt Petrus, hij heeft inmiddels wel met eigen ogen gezien dat zijn schoonmoeder door deze man genezen is, en zegt dan: ‘maar als U het zegt, zal ik de netten uitwerpen’ en we kennen het resultaat.

Blijkbaar is het een natuurlijke reactie om te schrikken als je tot iets of iemand geroepen wordt. Maar als je geraakt wordt, in ieder geval je laat raken, kom je er ook niet meer van los.

Ook wij moeten soms door de eerste schrik, schroom heen om echt volop JA te kunnen zeggen. Wij mogen er op vertrouwen als God ons in ons leven roept voor het plan dat Hij met ons in gedachten heeft, dan sluit dat aan bij onze menselijke talenten en mogelijkheden. Dat zien we bij deze vissers: zij hoeven niet ‘een ander vak te leren’, zij mogen vissers blijven, alleen zij gaan vissen op iets anders.

Blijf wie je bent maar doe het anders!’

Uit de overweging van lekendominicaan Ineke van Cuijk in de kloosterkapel van Huissen, op 10 februari 2019. Klik hier voor de volledige tekst.