04 Februari 2019

Nashvilleverklaring beneden de maat

Ga naar overzicht

Deel op:

oe we liefhebben is afhankelijk van het feit dat we liefhebben, en niet omgekeerd.

De Engelse dominicaanse theoloog Giles Hibbert, zelf openlijk homoseksueel, schreef ooit: ‘Hoe we liefhebben is afhankelijk van het feit dat we liefhebben, en niet omgekeerd’, aldus Hibbert. Ik vind dit citaat terug in mijn theologische afstudeerscriptie die ik in 1981 voltooide. Bijna veertig jaar later heeft het leven mij des te meer bevestigd in de juistheid van deze uitspraak.

Het spijt me, maar ik ga de aanhangers van de Nashvilleverklaring niet het genoegen doen dat ik boos op hen ben. Maar ik hoop wel dat zij zullen inzien dat hun verklaring intellectueel, moreel en pastoraal ver onder de maat is.

Nee, ik zit niet te wachten op goedkeuring van mijn leven door ‘een commissie van bijbelgeleerden’. Maar waar ik eerlijk gezegd nog minder op zit te wachten is de goedkeuring van mijn leven door minister Ingrid van Engelshoven en burgemeester Femke Halsema. De heftige verontwaardiging van seculiere zijde riekt me net iets te veel naar morele zelfverheffing van mensen die ‘altijd al aan de goede kant stonden’.

Lees de hele column van lekendominicaan Jan van Hooydonk op volzin.nu