19 Februari 2019

Antoniuskerk Utrecht wordt 'stadsklooster'

Ga naar overzicht

Deel op:

e voormalige dominicaanse Antoniuskerk aan de Kanaalstraat in Utrecht wordt in ieder geval de komende tien jaar een stadsklooster. Dat meldt het Stadsblad Utrecht.

Antoniuskerk Utrecht

De Sint Antonius van Paduakerk in Utrecht is zo’n vier maanden geleden door het kerkbestuur verkocht aan projectontwikkelaar Intervorm. Die maakte een deal met de stichting die de laatste jaren al gebruik maakte van het gebouw: ze mogen tien jaar lang het gebouw gratis gebruiken, als ze het interieur van kerk en parochiehuis onderhouden. Het is een opsteker voor wat een jaar of twee geleden begon als een creatief antikraakproject.

De kerk is inmiddels onttrokken aan de eredienst. Een zijaltaar blijft beschikbaar voor de parochianen die de kerk trouw zijn gebleven, de Antoniusgemeenschap.

Het stadsklooster bouwt inmiddels verder aan de ambities. Op de website staat: ‘Wij willen de Antoniuskerk (Stadsklooster) de plek teruggeven die het altijd heeft gehad: de centrale plek voor aandacht en verbinding  in de wijk Lombok en omgeving. Dat gaan we doen door de programmering van de kerk te verbreden van religieuze naar maatschappelijke, sociale, culturele, creatieve en ecologische activiteiten.’

De Antoniuskerk is in 1903 ingewijd en is ontworpen door Jan Stuyt en Joseph Cuypers. In 1938 werd het een dominicaanse parochie. In 2010 fuseerde de Antonius met vijf andere kerken in Utrecht tot de Ludgerusparochie.

Lees hier het artikel in het Stadsblad Utrecht.

Klik hier voor de website van het stadsklooster.

Klik hier voor de website van de Antoniusgemeenschap.