09 Januari 2019

Virtueel door Santa Maria sopra Minerva

Ga naar overzicht

Deel op:

ie de Santa Maria sopra Minerva in Rome wil bezoeken, kan dat nu zonder vliegreis. Een Amerikaanse studente maakte een indrukwekkende virtuele rondleiding in deze kerk, waar onder meer Catharina van Siena en Fra Angelico begraven liggen.

Het hoofd van Catharina van Siena

Lees hier het hele bericht op kerknet.be.

Waar nu de kerk en het voormalig klooster staan, stonden ooit drie Romeinse tempels: voor Minerva, Isis en Serapsis. In de achtste eeuw stond een eerste, kleine kerk nog zusterlijk naast de tempels. In de 13de eeuw werd de kerk toegewezen aan de dominicanen.

In 1577 werd in het klooster een dominicaans college ondergebracht, vandaag de Pauselijke Universiteit Thomas van Aquino, ook wel Angelicum genoemd. Vandaag behoort de kerk toe aan de Italiaanse staat.

De kerk bevat onder meer deze bezienswaardigheden: de graftombe van Catharina van Siëna, kerklerares, patrones van Europa. Haar stoffelijk overschot rust onder het hoofdaltaar van de kerk. De kapel van Carafa is gewijd aan Thomas van Aquino. Het beeld van Christus de Verlosser, van Michelangelo in de Aldobrandini kapel. Het lendendoekje is van latere datum. De grootste kapel is toegewijd aan Dominicus, met een schilderij van Fra Angelico, die ook in de kerk begraven ligt.

De rondleiding staat in deze pagina op kerknet.

Meer geschiedenis? Kijk in onze galerij van dominicaanse kopstukken, van historische verhalen of lees dit grote overzichtsartikel over de geschiedenis van de Orde.