02 Januari 2019

Iedereen is welkom - daar begint en eindigt het mee

Ga naar overzicht

Deel op:

De echte vraag is waarom er bij asielkinderen niet wordt gezegd: hoera, een jongen, hoera, een meisje, hoera een mensenkind, een kind van God!’

‘Het gaat er uiteindelijk niet om of wij een gaatje vinden zodat het gezin Tamrazyan toch in Nederland kan blijven, het gaat er uiteindelijk niet om of de staatsecretaris nog eens met zijn hand over zijn hart strijkt – hoe hartstochtelijk ik ook hoop dat hij dit zal doen en hoe belangrijk het voor het gezin Tamrazyan ook is.

Maar de echte vraag is waarom er bij de kinderen van dit gezin niet wordt gezegd, zoals de slingers zeggen die jonge ouders tegenwoordig voor raam hangen bij een geboorte en zij ons als voorbijgangers klaarblijkelijk met hen willen laten zeggen: hoera, een jongen, hoera, een meisje, hoera een mensenkind, een kind van God!

Welkom is een beladen woord geworden. Maar juist daarom moeten we het gebruiken. Wij zijn, ieder mens is welkom.

Neen, dat is geen asiel- of vreemdelingenbeleid en daar kun je ook niet meteen een asiel en vreemdelingenbeleid mee maken, maar het is wel het eerste en het laatste wat gezegd moet worden en wat door geen asiel- en vreemdelingenbeleid mag worden tegengesproken. En het wordt voortdurend tegengesproken.’

Uit de preek van lekendominicaan en hoogleraar theologie Erik Borgman op nieuwjaarsdag in de asielkerk buurt- en kerkhuis Bethel in Den Haag. Lees hier de hele tekst: 1 januari 2019 Den Haag – meditatie Erik Borgman

asielkerk bethel 1jan2019 borgman

Nieuwjaarsdag 2019, Erik Borgman en broeders en zusters van alle takken van de dominicaanse familie in de Bethelkerk in Den Haag. Foto Arjan Broers

De doorlopende dienst begon op 26 oktober 2018 in buurt- en kerkhuis Bethel (Thomas Schwenckestraat 30, Valkenboskwartier, Den Haag) om te voorkomen dat het daar verblijvende gezin Tamrazyan wordt opgepakt en uitgezet.

Predikanten en bezoekers uit Den Haag en van ver daarbuiten houden de dienst gaande. Een geoliede organisatie vanuit de Haagse Protestantse Gemeente zorgt ervoor dat alle gaten in het rooster worden opgevuld en dat de praktische zaken voor de opvang van het gezin geregeld worden.

Met de actie wil de kerk tevens aandacht vragen voor het lot van zo’n 400 kinderen en jonge mensen die in Nederland geworteld zijn en dreigen te worden uitgezet. De actie trekt internationaal aandacht.

Klik hier voor een achtergrondartikel van Kerk in Den Haag.