15 Januari 2019

Franse vertaling 'Het habijt weer uit de kast'

Ga naar overzicht

Deel op:

nder de spannende titel Conflits de générations chez les dominicains is nu een Franse vertaling verschenen van het eind 2016 verschenen 'Het habijt weer uit de kast’, over de ontmoeting van verschillende generaties bij de dominicanen.

Begin 2016 schreef de Nederlandse provinciaal René Dinklo OP een nieuwjaarsbrief aan zijn medebroeders, waarin hen om aandacht en medewerking vroeg om samen de weg te vinden in een nieuwe werkelijkheid. Sinds 2013 hebben de Nederlandse dominicanen enige aanwas. Behalve voor vreugde zorgt dat ook voor zorgen, want de nieuwe dominicanen zijn in een heel andere (kerkelijke) wereld opgegroeid dan hun oudere broeders.

De brief van René Dinklo trok wereldwijd aandacht, want de kwestie van de omgang van generaties speelt op veel meer plaatsen en in veel meer ordes en congregatie. De Katholieke Universiteit Leuven organiseerde in december 2016 een conferentie waar veel religieuzen op af kwamen. De bijdragen verschenen in het boek Het habijt weer uit de kast.

Nu is er bij Domunipress een Franse vertaling verschenen van dit boek, onder redactie van theoloog prof. Stephan van Erp en de jonge Belgische dominicaan Anton Milh. ‘De Nederlandstalige versie is zo goed als op’, laat deze weten. ‘Dat hadden we nooit verwacht. We hebben besloten een Franse vertaling uit te geven, dat past bij de Belgische viceprovincie: nu bieden we voor beide landsdelen een origineel werk over dominicaanse spiritualiteit.’

De Franse versie is bovendien voor meer mensen in en buiten de Orde te lezen. ‘Wat internationaal aanspreekt is de aanpak’, zegt Milh. ‘Het is geen conflictmodel en ook geen irenische kijk op de werkelijkheid, maar de vinger op de zere plekken durven leggen, en kijken hoe je daar vanuit de dominicaanse spiritualiteit mee om kan gaan. Typisch dominicaans is om voor alles de missie voor ogen houden: de verkondiging. Dat is ook waar magister Bruno Cadoré OP op aandringt in zijn inleidende brief.’

habijt uit de kast frans