13 Januari 2019

'Die ster kan van alles zijn'

Ga naar overzicht

Deel op:

Als uit de wereld van vandaag zich een nieuwe generatie bij ons aanmeldt zal die geen kloon zijn van de oude – kijk maar naar de nieuwe dominicanen!’

Jozef Essing o.p.

Die ster van de magiërs kan van alles zijn, iets dat wij gesternte noemen, een proces, een beweging die op gang komt, een zoektocht binnen een bestaande cultuur of religie die leidt naar een ontmoeting met Jezus Messias.

Is dat niet fijn? Maar is het ook fijn voor hen die zich ‘gelovigen’ noemen?

Dat hangt er van af: of zij, of wij kunnen erkennen dat niet wíj de regie hebben over die ontmoeting. Er moet in die andere cultuur iets gebeuren waarover wij geen macht hebben.

Zeker we moeten zaaien, laten zien waarin we geloven; maar in wat het valt, en hoe: daar gaan we niet over. Als uit de wereld van vandaag zich een nieuwe generatie bij ons aanmeldt zal die geen kloon zijn van de oude – kijk maar naar de nieuwe dominicanen!

Dan komt het erop aan zich niet bedreigd te voelen door het nieuwe – zoals het Herodes en heel Jeruzalem overkwam – maar ruimte te geven aan wat anders is, aan wat wij niet hadden bedacht.

Dan kan het verrassend worden en een feest.

Dan is ook het meedoen aan de gebedsdienst voor joden, christenen, moslims niet enkel een beleefdheidsbetuiging maar een vorm van erkenning dat Gods Geest in joden, moslims en andere religies aan het werk is op een manier die ons ontgaat.

Deel uit de preek van Jozef Essing OP op 6 januari 2019 (Driekoningen of epifanie) in de Dominicanenkerk Zwolle. Lees hier de hele tekst.