24 December 2018

Vrede is: gegrond zijn in God

Ga naar overzicht

Deel op:

rede is niet zomaar de afwezigheid van geweld en een fijn gevoel. Vrede is een blijvend thuis vinden bij God, onder alle omstandigheden, ook als het donker is om ons heen.

Holkje van der Veer o.p.

Wat is vrede eigenlijk? Kunnen wij vrede in de wereld waarnemen? Als er geen kogels rondvliegen, als we een keer geen ruzie maken, is het dan vrede?

Als ik het nieuws van de afgelopen dagen volg dat slaat mij de angst om het hart, ook vlak voor Kerst vinden er aanslagen plaats, wordt er in Rotterdam een meisje van 16 vermoord, is er politiek gekrakeel gaande. Hoezo zullen de mensen in veiligheid wonen, zoals Micha voorspelt? Kijk eens rond in een vluchtelingenkamp in Griekenland. Kijk eens naar het uitgaansgeweld dat ieder weekend plaatsvindt? Kortom, wat stelt die man van vrede op dit moment nu eigenlijk voor?

Ook al leven we nu in beangstigende tijden, in de Bijbel wordt er onder het woord Vrede vaak iets anders verstaan dan wij verwachten. Vrede is niet zomaar de afwezigheid van geweld en een fijn gevoel.

Laatst hoorde ik iemand zeggen: ‘Ohhh, ik voel mij zo ZEN, zo helemaal in Peace.’ Is dat vrede? Thuis onder een wollen deken met wat chocomel voor de openhaard gaan liggen? In de Bijbel is vrede een duurzame toestand, het is meer dan afwezigheid van ruzie en geweld, het is meer dan een relaxt tijdelijk gevoel. Vrede is een blijvend thuis vinden bij God, onder alle omstandigheden, ook als het donker is om ons heen. Vrede is een toestand die blijvende rust schept in het mensenhart.

Dit laatste doet mij denken aan een uitspraak van Augustinus: ‘Onrustig is ons hart, tot het rust vindt in U’.

Ook al is onze wereld onrustig, ons hart kan in vrede zijn. Echte vrede, dat is wonen in een veilig huis, is je thuis weten in jezelf en in de wereld waar je deel van uit maakt. Vrede bij God, is rust vinden, zelfs in de grootste onrust, zelfs in de diepste onveiligheid.

Je bent niet alleen aan jezelf over geleverd, er is een geopende hand, een God die met je mee gaat, ook door de nacht, een kracht die ook jou draagt en behoedt.

Vrede is: niet heen en weer geslingerd worden door tegenwind en door de krachten van deze wereld.

Vrede is: gegrond zijn in God.

*

Uit de overweging van dominicanes Holkje van der Veer in de kloosterkapel van Huissen op zondag 23 december 2018, de vierde zondag van de advent. Lees hier de hele tekst.