24 December 2018

Dominicanen willen moederhuis in Toulouse redden

Ga naar overzicht

Deel op:

e stad Toulouse en de dominicanen slaan de handen in elkaar om een van de kostbaarste monumenten van zowel de Orde als de stad te redden: het Seilhan-huis, waar Dominicus in 1215 met zijn eerste broeders ging wonen.

Maison Pierre Teilhan in Toulouse

Op 20 december begonnen de dominicanen in de Zuid-Franse stad samen met de Heritage Foundation een actie om geld te werven voor de restauratie van het Maison Seilhan en twee kunstwerken.

Het betreft een van de oudste huizen van de stad. Dominicus, die een kleine tien jaar zonder veel succes vanuit het stadje Fanjeaux had gewerkt, kreeg in 1215 van een weldoener de kans om zich in de stad Toulouse te vestigen met zijn eerste medebroeders, naar verluidt zestien in getal. Ook was er een kleine kring van sympathisanten betrokken bij dit huis.

Eind 1216 gaf paus Honorius III toestemming voor de officiële stichting van de Orde der Predikers (OP). Vrij snel daarna stuurde Dominicus zijn medebroeders twee aan twee naar de grote steden van die tijd, waar de eerste universiteiten ontstonden, zoals Parijs, Bologna, Rome.

Toulouse bleef een belangrijke plek voor de dominicanen. Ze bouwden er het grootse Convent van de Jacobijnen, nu een museum, waar de resten van de heilige Thomas van Aquino rusten. Momenteel bewonen broeders een modern klooster in een buitenwijk van de stad, een enorm complex in Rangueil, dat overigens ook restauratie behoeft.

De Fondation du Patrimoine erkent dat de geschiedenis van de dominicanen nauw verwant en onlosmakelijk verbonden is met die van Toulouse. Het Maison Seilhan is gebouwd op de oude Gallo-Romeinse stadsmuur en heeft dringend restauratie nodig, ter waarde van zo’n 30.000 euro.

Er wonen nu acht dominicanessen in het huis en er is een klein museum gevestigd. Met name een aantal schilderijen moet gerestaureerd worden. Daarvoor is nog zeker 10.000 euro nodig.

Meer lezen? La Croix (Franstalig) of Kerknet.
Een artikel over Rangueil staat hier (Franstalig)

Plafond in Maison Teilhan.