31 December 2018

Dominicaan Najib Moussa aartsbisschop van Mosul

Ga naar overzicht

Deel op:

aus Franciscus heeft op voordracht van de Chaldeeuwse synode de dominicaan Najib Michaeel Moussa benoemd tot aartsbisschop van Mosul, de door IS deels verwoeste stad in Noord-Irak.

Br. Najeeb Michael o.p.

Paus Franciscus heeft op voordracht van de Chaldeeuwse synode dominicaan Najib Michaeel Moussa benoemd tot aartsbisschop van Mosul, in het noorden van Irak. De zetel was sinds januari 2015 vacant. Er is al een dominicaanse bisschop in Noord-Irak, dat is Yousif Thomas Mirkis in Kirkuk.

De 63-jarige dominicaan haalde het wereldnieuws omdat hij in periode van 15 jaar ruim 8.000 Chaldeeuwse, Armeense en Assyrische geschriften, onder meer ruim 800 manuscripten van onschatbare waarde van de 14de tot de 16de eeuw, heeft weten te redden uit handen van Islamitische Staat (IS). Eerder, in de jaren 1990, opende hij een centrum voor de digitalisering van kostbare Oosterse manuscripten.

Mosul was ooit de bakermat van het christendom in Noord-Irak. Maar bij de doortocht van IS werden vele kerken beschadigd of zelfs volledig verwoest. Eind 2017 werd de stad heroverd. Sindsdien zijn er slechts enkele tientallen christelijke families teruggekeerd. De dominicanen vestigden zich in 1750 in de stad. De orde ging er van start met een drukpers, een groot seminarie dat op verzoek van paus Leo XIII werd geopend en scholen in de stad en de omliggende dorpen.

De bibliotheek en het archief van de dominicanen verhuisden na de val van Saddam Hussein in 2003 naar Qaraqosh, waar de dominicanen dankzij financiële steun van de orde uit Frankrijk een nieuw klooster konden bouwen.

Na de val van Mosul heeft de dominicaanse beweging wereldwijd de zusters en broeders financieel geholpen die naar Koerdisch gebied vluchtten en daar hun medevluchtelingen gingen ondersteunen.

Bron: Kerknet. La Croix schreef dit artikel over de redding van de manuscripten (Franstalig)

Eerder verscheen op deze website onder meer een serie artikelen van Erik Borgman vanuit Irak; een portret van bisschop Mirkis en een reisverslag van Augustinus Aerssens o.p., die ook de foto maakte.

P. Najeeb bij de duizenden manuscripten die hij van Daesh (IS) heeft gered, eerst uit Mosul en daarna uit Bakhdida.

Eerder verschenen