17 December 2018

Altijd Kerstmis

Ga naar overzicht

Deel op:

Als God alleen geboren zou zijn in Jezus Christus, honderden jaren geleden, dan hebben wij daar in onze tijd niets aan.’

Ieder mens – man en vrouw – moet zwanger worden van God en God baren, steeds opnieuw”. (Meister Eckhart o.p. rond 1315).

Wil deze dominicaan ons het leuke feestje afpakken, dat Kerstmis is? Integendeel. Hij wil de spirituele betekenis van dit feest uit de sfeer halen van een herinnering aan wat ooit in Bethlehem gebeurde, en het eigentijds laten worden.

(…) In de kern van ons bestaan zijn wij dus niet verenigd met God, maar één met God. Ik bén niet alleen in de Ruimte, die God is; ik ben er een klein deeltje van. Mijn gelovige opdracht is dan: worden wie ik in aanleg ben.

God baren, dat wil zeggen: God open‐baren in mijn leven en werken, in mijn doen en laten. Zoals ik ooit over Jezus Christus las: ‘Hij was zo gegrepen door de droom van God, dat hij besloot om die droom dan maar te gaan doen’.

Lees de hele ‘paterblog’ van Leo de Jong o.p. op de website van de Rotterdamse Dominicuskerk / Het Steiger.