13 November 2018

Middag over 'rozenhoedje' in Rotterdam

Ga naar overzicht

Deel op:

ver geschiedenis en het ontstaan en gebruik van iconen wordt op 1 december in de Steigerkerk Rotterdam verteld door Thomas Breukel van Iconenatelier In een zachte bries.

Het was de lekenbroeder Geertgen tot Sint Jan die van zijn Prior in het Dominicanenklooster van Haarlem de opdracht kreeg Maria met het Rozenhoedje te schilderen. Wist Geertgen veel, hij schilderde Maria met een spelend Kind en een kroontje op haar hoofd met vlak daaronder afwisselend tien witten en een rood rozenblaadje. Het paneeltje is zo groot als een briefkaart met de titel: De verheerlijking van Maria.

Geloof je het niet? Ga kijken in het Museum Boijmans te Rotterdam.

Het was Dominicus die vlak voor zijn dood Venetië bezocht en daar moslims een gebedssnoer zagen gebruiken. Op zijn sterfbed kreeg Dominicus een visioen van Maria die hem de rozenkrans overhandigde. Zo is het gebruik van de rozenkrans bij de Dominicaanse familie gekomen. Dominicanen zijn altijd propagandisten van het rozenkransgebed geweest.

Tijdens het bidden van het rozenkransgebed wordt het leven van Jezus en Maria overwogen. Het worden de geheimen van de rozenkrans genoemd. Afbeeldingen van die geheimen staan op de rozenkransicoon. Deze Vita-icoon uit de Byzantijns- en Westerse traditie laat de geheimen in haar volgorde zien.

Over geschiedenis en het ontstaan en gebruik van iconen wordt op 1 december verteld door Thomas Breukel van Iconenatelier In een zachte bries, Handboogstraat 4, 1012 XM Amsterdam

Locatie: Citykerk Het Steiger, 1e Nieuwstraathof 2, 3011 GN Rotterdam

Donatie: €5,00

Aanmelden via: tel: 0180-859955 of e-mail info@leerhuisspiritualiteit.nl