16 November 2018

'Het is echt moeilijk om niet aan jezelf te denken'

Ga naar overzicht

Deel op:

Religieus leven is én jezelf kleiner maken én je talenten inzetten om te groeien als mens.’ Zr Theresa Anne, dominicanes uit Sittard, vertelde in Klooster Magazine over haar roeping.

door zr. Theresa Anne (foto Nashville Dominicans)

Het is echt moeilijk om niet aan jezelf te denken. In onze maatschappij is alles ik, ik, ik. Het is bijna onmogelijk om daar aan te ontsnappen. Ik ben een vrouw van deze tijd. Het is elke dag een opdracht om mezelf niet in het centrum te zetten.

Jezus zei: heb elkaar lief zoals ik jullie heb liefgehad. Dat is een kwestie van overgave en zelfgave. Ik moet me realiseren dat er niets mooier is dan er voor de ander te zijn. Religieus leven is én het een én het ander: én jezelf kleiner maken én je talenten inzetten om te groeien als mens. Als je kleiner durft te zijn, word je vrij en onbaatzuchtig, dan ben je er om de ander – en je wordt zelf gelukkiger.

Een van mijn talenten is de vaardigheid om anderen wat te leren. Dat doe ik niet om mezelf te laten stralen, maar om God in het licht te zetten. Daarom geef ik ook graag catechese. Een manier waarop ik catechese geef heet ‘de catechese van de Goede Herder’. Het gaat om een wereldwijde methode die door twee Italiaanse vrouwen is ontwikkeld. Kinderen kunnen aan de slag met hun handen en alles is daarbij gericht op de relatie met Jezus.

Zr. Theresa Anne (rechts), foto Klooster Magazine

Met kinderen van drie of vier jaar weet je nooit of je de goede toon aanslaat en of je erin slaagt een verschil te maken. Soms word je geholpen door een onverwachte gebeurtenis. Ik zat op een kruk toen een jongetje van drie jaar naar me toe kwam en fluisterde dat hij met Jezus in zijn hart wilde bidden. Hij nam een stoel, kwam naast me zitten en hield het kruisbeeld van mijn rozenkrans tegen zijn lippen: dertig seconden lang was hij bezig met Jezus te praten.

Zo’n moment blijft me altijd bij en motiveert me om door te gaan op deze weg. De heilige Geest is aan het werk door mij. Het is mijn taak de kinderen te laten groeien in geloof. Het is als een plant die water nodig heeft: we moeten water schenken, het geloof heeft water nodig zodat de relatie van kinderen met God kan groeien.

Zuster Theresa Anne
Dominicanessen van Sint Cecilia te Sittard

Meer weten over deze congregatie?

Bron: Klooster Magazine.