07 November 2018

De liefde als gebod

Ga naar overzicht

Deel op:

e liefde is fundamenteel, en aan die liefde is op vele wijzen gestalte te geven.

Ben Vocking o.p. (Foto Ramon Mangold).

‘Het belangrijkste gebod onder de 300 geboden die de Thora kent, is: De Eeuwige, de Enige moet je liefhebben met heel je hart, met heel je ziel, met heel je verstand en met heel je kracht.

En dan voegt hij er onmiddellijk aan toe: Het op een na belangrijkste is: heb je naaste lief als jezelf. Dit zijn de twee belangrijkste geboden. Daar kan niets tegenop; ook niet alle offers in de tempel. En ik denk dat je daaraan mag toevoegen: ook niet de gebedsdiensten of eucharistievieringen in de kerk.

De liefde is fundamenteel. Aan die liefde is op vele wijzen gestalte te geven.

Er zijn vele mensen, die dat gedaan hebben. Ik denk aan bisschop Oscar Romero, die ten koste van zijn eigen leven protesteerde zondag na zondag tegen het onrecht zijn volk aangedaan, en die door de overheid uit de weg geruimd werd. En vorige week werd pater Damiaan de Veuster herdacht, die zich op Hawai ingezet heeft voor de lepra patiënten en ook zelf aan die ziekte is overleden.

Zeer velen hebben zich – God zij dank – ingezet voor anderen, ver weg en dichtbij. Vandaag wordt het ons opnieuw in herinnering gebracht: mensen, vergeet het niet! Denk aan die velen om je heen! Kijk maar om je heen. En denk ook aan de mensen in Syrië, Jemen, Venezuela en zoveel andere plekken. We komen er nooit mee klaar.

Mogen wij blijven kiezen voor die weg-van-Jezus, die weg van trouw aan mensen.’

*

Uit de preek van Ben Vocking o.p. van 3 en 4 november in de Dominicanenkerk van Zwolle. Lees hier de hele tekst.