27 November 2018

Chris Smoorenburg in boek zenpioniers

Ga naar overzicht

Deel op:

e in 2015 overleden dominicaan Chris Smoorenburg is een van de geportretteerden in het nieuwe boek 'Zenpioniers’, dat deze maand verschijnt.

Chris Smoorenburg o.p. was in navolging van de Japanse dominicaan Vincent Oshida geïnteresseerd geraakt in zenmeditatie. Dat gebeurde in de jaren zestig en zeventig met meer religieuzen.

Religieuze vrijheid wordt als een vanzelfsprekendheid beschouwd. Flexibel geloven, het combineren van elementen uit verschillende religies, is gemeengoed geworden. Maar dat is het nog maar kort. Voor de roerige jaren 60 was het Nederlandse landschap van godsdienst en zingeving strikt verzuild: je was óf katholiek, óf protestant of atheïst/humanist. Buiten die kaders treden was not done.

Tot er pioniers opstonden. Ze waren nieuwsgierig en gingen op onderzoek uit. Vaak gaf een persoonlijke, diepe crisis ze nieuwe energie. In dit boek worden enkelen van hen geportretteerd. Pioniers die de moed opbrachten om de gebaande paden te verlaten en hun christelijk geloof te combineren met een andere zingevingsimpuls: die van het zenboeddhisme. De geportretteerde zenpioniers laten zich in dit boek diep in hun ziel kijken.

Chris Smoorenburg, Jeroen Witkam, Jef Boeckmans, Elisabeth Dinnissen, Ton Lathouwers, Gea de Vries en Dick van der Vaart – waarom gingen ze op zoek naar nieuwe wegen van spiritualiteit? Welke wijsheid geven ze de eigentijdse zoekende mens mee? Hoe verbonden zij hun christelijke achtergrond met het zenboeddhisme? En hoe doet de generatie na hun dat?

Paul de Jager, Zenpioniers.
Asoka uitgeverij
ISBN 9789056703905
128 blz, €14,95

Eerder verscheen:
Zen is in het kruispunt zijn – interview met Chris Smoorenburg
Over leven, sterven, licht doorlaten – tekst van Chris Smoorenburg
Ter gedachtenis