30 Oktober 2018

Stagiair Zwolle 'jonge theoloog des vaderlands'

Ga naar overzicht

Deel op:

erwijl in het Dominicanenklooster van Zwolle zijn eerste eigen programma liep werd Rik Zweers in Hilversum bij de Nacht van de Theologie gekozen tot eerste jonge theoloog des vaderlands. 'Ik ben flabbergasted.’

Rik Zweers in het klooster van Zwolle

Deze week komt net een einde aan zijn stage in het programmateam van het Dominicanenklooster, dat bestaat uit Bastiaan van den Berg, Susanne de Jong-Tennekes, Arjan Broers en Trieneke Wubs. ‘Maar we zinnen nog op een manier op een manier om Rik dit jaar in ons klooster ruimte te geven’, zegt directeur Peter Pot.

Rik Zweers (28) groeide op in de gereformeerd-vrijgemaakte kerk en volgt aan de VIAA in Zwolle de HBO-opleiding voor kerkelijk werk, jeugdwerk, pastoraat en gemeenteopbouw. Hij woont in Franeker en werkte mee in het Dominicanenklooster Zwolle als deel van zijn minor kunst en creativiteit.

Tijdens de Nacht van de Theologie liet hij weten dat hij zijn eigen traditie leerde kennen als op hoofd en woord gericht. Hij noemt zichzelf inmiddels ‘kerkloos’, maar voelt zich thuis in de op beelden, gevoel en kunst gerichte benadering in kerk en klooster van de dominicanen in Zwolle.

rik zweers wint jonge theoloog 27 okt 2018

Rik Zweers toont, enigszins beschroomd, de 'trofee'.

Rik was eerst ‘flabbergasted’ dat hij werd gekozen. Hij wil zich als eerste jonge theoloog des vaderlands richten op het samen met jonge mensen, gelovig of niet, verkennen van de ruimte van het onzegbare.

Dat deed hij afgelopen zaterdag met het programma Nachtkerk, vanwege de ‘Nacht van de Nacht’, een landelijke actie om aandacht te vragen voor de waarde van het duister. Dagblad de Stentor schreef er een mooi verslag over: Kippenvel tijdens nacht van de nacht in Zwolse Dominicanenkerk.

Bij de Nacht van de Theologie – feitelijk een namiddag en een avondprogramma – hield lekendominicaan en hoogleraar theologie Erik Borgman de zogenaamde Keynotelezing onder de titel: ‘Als God terug is, waar wacht de theologie dan nog op?’

Stefan Paas werd gekozen tot nieuwe theoloog des vaderlands. Claartje Kruijff nam afscheid van die titel en deed dat met een boekje waar ook Arjan Broers, lid van haar ‘denktank’ en redacteur van deze website, aan meewerkte: Slowfood – broodnodige gesprekken over het Onze Vader. Lees hier meer over de achtergrond van deze samenwerking.

Nachtkerk Zwolle 27 okt 2018