08 Oktober 2018

Rozenkransfeest

Ga naar overzicht

Deel op:

od komt niet als een hemelse interventiemacht; Hij komt als kind tot zijn moeder.

Jozef Essing o.p.

Ontvankelijkheid zien wij gemakkelijk over het hoofd.

Wij zeggen bij het zien van onrecht en ellende : ‘God, doe er eens wat aan’. Maar, zoals onze vroegere ordesmeester Timothy Radcliffe schrijft: God komt niet als een hemelse interventiemacht; Hij komt als kind tot zijn moeder. Hij overweldigt ons niet, maar maakt zich afhankelijk van onze instemming.

Jezus zelf maakt zich afhankelijk van de mens die Hem toelaat en de ruimte geeft. Waar men niet gelooft kan Hij niets krachtigs doen. En waar een vrouw Hem vol vertrouwen aanraakt trekt het een kracht uit Hem aan.

‘Waar is God’, vroeg een rabbi. Ze lachten hem uit: ‘God is toch overal!?’. Nee, zei de rabbi, ‘God is daar waar mensen Hem toelaten’.

Op de terechte bezorgdheid ‘Is Jezus dan niet de enige brug tussen God en mens?’ wil ik daarom antwoorden: Je moet Maria worden om Jezus te ontvangen. Met ‘Maria worden’ bedoel ik: dat haar houding de jouwe wordt.

*

Uit de preek van Jozef Essing o.p. op het feest van de Rozenkrans, in de Dominicanenkerk Zwolle op 6 en 7 oktober 2018. Lees hier de hele tekst: Rozenkransfeest 2018

Mozaïek uit de 13e eeuw in de Mariakerk in Trastevere, Rome