15 Oktober 2018

Peter Pot over het Klooster Zwolle

Ga naar overzicht

Deel op:

eter Pot kreeg meteen bij zijn aantreden als directeur van het Dominicanenklooster Zwolle een flinke bezuinigingsopdracht. Op nieuwwij.nl vertelt hij over zijn plannen en overtuiging.

Lees hier de hele tekst van Dianne Nijhuis op nieuwwij.nl

Wat zijn je plannen met het klooster?

Komend voorjaar wil ik de financiën op orde hebben. Dat betekent ook dat we proberen om de financiële bijdragen van kerkleden en sympathisanten omhoog te krijgen, want dat is hard nodig om op termijn zo door te kunnen gaan in dit prachtige monumentale gebouw. Tevens wil ik nog meer mensen met elkaar in contact brengen en bereiken met ons aanbod. Om mensen te bezielen, om mensen geloof, hoop en liefde te bieden. Het moeten natuurlijk wel activiteiten zijn die bij dit klooster en het christelijke geloof passen.”

Je had het net over ‘bezielen’. Heeft het woord ‘ziel’ voor jou nog een speciale betekenis?

“Ja, de ziel heeft voor mij een speciale betekenis. Ik zeg vaak dat ik mijn werk doe met hart en ziel. Volledig. Voor mij persoonlijk ligt daar ook direct de koppeling met het katholieke geloof en met spiritualiteit. Ik zou zeggen, voor mij is de ziel de verbinding met God. Dat is de bron waaruit ik leef. En uiteindelijk keert mijn ziel terug naar God. Dat is mijn overtuiging.”

Wat spreekt jou aan in de dominicaanse spiritualiteit?

“De combinatie van gebed, bezinning, evangelie en het naar buiten treden in de samenleving. Mensen welkom heten, gastvrij zijn. Ieder mens het gevoel geven dat die er mag zijn, wat zijn achtergrond of geaardheid ook is. Ik hoor ook vaak terug dat mensen met verschillende achtergronden zich hier thuis voelen. Verder vind ik dat je bij spiritualiteit moet oppassen dat het alleen maar bij mooie woorden blijft. Wat je zegt, moet je ook waarmaken in de praktijk.”

Lees hier de hele tekst op nieuwwij.nl

peterpot

Peter Pot in de binnentuin van Zwolle